Zaboravljeni se više ne daju varati: Svi prilazi prema Sarajevu mogli bi bili zatvoreni “zbog radova” na putu!

Nakon što su predstavnici Zaboravljenih branitelja, prije dva dana, uzalud čekali u Mostaru da se na dogovorenom sastanku pojave predstavnici; Parlamenta, Ministarstava i Doma naroda, danas je sastanak ipak održan samo zahvaljujući mudrom potezu predsjednika UZB branitelja BiH Drage Grbavca i tajnika Franje Hrstića.

Naime, prije dva dana u zgradi Federalne vlade sve je teklo po utvrđenom planu; dvorana za sastanke čekala je spremna i slobodna kako je unaprijed dogovoreno ali se nitko osim povjerenika UZB nije pojavio.

Navodno, “Zaboravljenima” je dano objašnjenje kako je došlo do pogreške, druge strane, u komunikaciji među njihovim povjerenicima i dano čvrsto jamstvo kako će se sastanak održati danas na istom mjestu, u isto vrijeme, u istoj sali. Zaboravljeni ni danas nisu zaboravili negativna iskustva kad su u pitanju dogovori sa onima na vlasti.

Jedno dogovore, drugo rade, a za treću varijantu stalno čuvaju svoj smišljeni rezervni podli plan. Današnje novo negativno iskustvo Zaboravljene je zateklo na putu prema Mostaru, dobili su uz ispriku kratku poruku na e-mail da dogovorena sala za sastanak danas neće biti slobodna, i to, samo dva sata prije početka sastanka.

Kao što smo na početku kazali, sastanak je održan zahvaljujući Dragi i Franji, jer su u putu prema Mostaru zamolili djelatnike hotela Mostar da im hitno iziđu u susret i osiguraju jedan raspoloživi prostor za sastanak. Nakon što su dogovorili sve pojedinosti sa hotelom, ipak su se zaputili pred zgradu Vlade gdje su već čekali ostali povjerenici u nadi kako će biti uskoro pozvani da uđu u dogovorenu salu. Samo desetak minuta prije početka sastanka, okupljenim povjerenicima je rečeno da je sala otkazana, i samo što se nisu počeli razilazit, i, Drago je tek tada svima otkrio rezervni plan i rekao da se zapute u hotel Mostar.

Sastanak je ipak održan, dogovarane su smjernice rada na Rezoluciji Branitelja, a nastavak slijedi na sljedećem sastanku u Sarajevu 03. 11. sa početkom opet u 13 sati.

Što nakon svega reći, i što nakon svega očekivati 03. 11. kad se naši predstavnici taj dan zapute prema Sarajevu?!

Valjda će se svi zaputiti na vrijeme, ako bi slučajno taj dan svi prilazi prema Sarajevu bili zatvoreni zbog radova na putu!

UZB Ljubuški

U nastavku vam donosimo opširnije Priopćenje sa sastanka članova radne skupine za provedbu/implementaciju Rezolucije Branitelja:

Dana 28.10.2016 godine u Hotelu Mostar u Mostaru s početkom u 13,30 sati održan je sastanak članova radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja.

Poradi demobiliziranih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH a i svekolike javnosti dajemo slijedeće priopćenje o današnjem sastanku:

Do današnjeg sastanka je došlo iz razloga što je prvi sastanak 13/člane radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja zakazan za dan 26.10.2016 godine otkazan iz razloga što se nitko od pozvanih a imenovanih članova radne skupine ispred Zastupničkog i Doma Naroda,te Federalnih ministarstava nije pojavio u zakazano vrijeme ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru u 13 sati.

Zbog ignorancije i arogancije predstavnika federalnih institucija članovi Savjeta Branitelja s područja cijele FBiH su 26.10.2016 godine simbolički zatvorili promet na određeno vrijeme ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru i zakazali novi sastanak na istom mjestu u isto vrijeme za 28.10.2016 godine.

Imajući u vidu kako nitko od osiguranja zgrade Vlade FBiH u Mostaru nije znao ni za kakav sastanak u toj zgradi uposlenica Vlade FBiH u Mostaru nam je rekla kako se moramo pismenim putem obratiti Službi za zajedničke poslove Organa i tijela FBiH u Sarajevu,i zatražiti od njih osiguranje sale za sastanka u zgradi Vlade FBiH u Mostaru za dan 28.10.2016 godine što smo i učinili i e-mailom odmah 26.10.2016 godine to zatražili.

Dana 27.10.2016 godine Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH nas je e-mailom obavijestila kako oni nisu nadležni za davanje odobrenja za korištenje sale već Sekretarijat Vlade FBiH kojima se trebamo pismenim putem obratiti i zatražiti odobrenje za korištenje navedene sale,što smo i učinili i njima poslali e-mail,da bi nam taj organ u jutarnjim satima 28.10.2016 godine(negdje oko 10,00 sati ujutro) odgovorio kako nisu ni oni nadležni izdati nam traženo odobrenje već se moramo obratiti Federalnom Ministarstvu za pitanja Branitelja i invalida Domovinskog rata u Sarajevu za izdavanje tog odobrenja.

Kako se primicao trenutak sastanka radne skupine predstavnici Savjeta/Vijeća Branitelja iz Ljubuškog su poradi sigurnosti na putu za Mostar osigurali konferencijsku dvoranu u hotelu Mostar u Mostaru jer nismo sa sigurnošću znali što će biti sa salom u zgradi Vlade FBiH u Mostaru iako smo dobili odbijenicu za korištenje sale.

Članovi radne skupine Savjeta/Vijeća Branitelja su se zajedno sa svojom pratnjom iz cijele FBiH našli oko 12,00 sati ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru čekajući epilog oko ulaska u zgradu Vlade,gdje su gosp.Vlado Marušić,Drago Grbavac i Esudin Džafić pokušali od nadležnog osiguranja zgrade Vlade FBiH zatražiti nekog odgovornog da im kaže mogu li ili ne mogu ući u zgradu Vlade jer procedura koja je načinjena nije nikako u redu jer su se članovi radne skupine pojavili pred zgradom Vlade a sala za sastanke je bila slobodna čime su članovi radne skupine ispred Savjeta/Vijeća Branitelja u FBiH dobili opet pljusku nemoralnog, neciviliziranog i nehumanog postupanja prema najčasnijim sinovima države BiH,jer se ispostavilo kako je bolje organizirano neko(KUD-kulturno umjetničko društvo nego sama institucija Vlade FBiH).

Osiguranje zgrade Vlade FBiH u Mostaru je članovima Savjeta Branitelja priopćilo kako oni nemaju odgovorne osobe koja ih može primiti i odobriti im ulazak u zgradu Vlade jer članovi radne skupine nemaju odobrenje za ulazak i oni su dužni postupiti po odobrenju bilo ono pozitivno ili negativno,a u ovom slučaju je bilo negativno.

Potom su predstavnici savjeta/Vijeća Branitelja napustili zgradu Vlade i krenuli prema „alternativnom smještaju“ u konferencijsku dvoranu hotela Mostar u Mostaru,zahvalivši se policiji koja je bila na osiguranju zgrade Vlade u Mostaru na fer i profesionalnom pristupu kao i uvijek do sada gdje god su se pojavili demobilizirani Branitelji bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Negdje oko 13,30 u hotelu Mostar je započeo prvi radni sastanak radne grupe za provedbu Rezolucije Branitelja u FBiH.

Na sastanku su bili slijedeći članovi:

– Vlado Marušić i Esudin Džafić ispred Savjeta/Vijeća Branitelja u FBiH zajedno sa svojim stalnim stručnim suradnicima:Armin Plivčić-Pliva,Drago Grbavac i Safet Delalić,

– Ispred Federalnog Ministarstva za pitanja Branitelja i invalida Domovinskog rata u Sarajevu pojavili su se kao zamjenski članovi imenovanom članu radne skupine ispred tog ministarstva Generala Ramiza Drekovića dvojica predstavnika:Sakib Halilović i Nezim Ćatić,

Sastanak je otvorio Vlado Marušić ispred Savjeta/Vijeća Branitelja kao organizatora i moderatora tog sastanka te podijelio prisutnim članovima dnevni red i radne materijale,nakon čega se otvorila rasprava o svim točkama dnevnog reda gdje su predstavnici Federalnog ministarstva izrazili spremnost učestvovati u daljnjem radu te radne skupine ukoliko im se da odobrenje od resornog ministra Salke Bukvarevića ali su oni došli na sastanak isključivo poradi davanja potpore svog ministarstva legalnim i legitimnim zahtjevima demobiliziranih Branitelja bez ikakvih prava u Domovinskom ratu jer su obojica Branitelji i poznaju problematiku braniteljske populacije ali kako niti jedan od njih nije u poziciji odlučivanja već imenovani član radne skupine tog ministarstva General Ramiz Dreković.

Nakon toga predstavnici savjeta/Vijeća Branitelja su se zahvalili navedenim članovima i oni su napustili sastanak. Nakon toga su se na sastanku pojavila dvojica članova ispred Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH i to:Meša Ramiz i Šemsudin Kavazović i sastanak je nastavljen po uobičajenom redu. Podjela dnevnog reda i radnih materijala. S obzirom kako navedena radna skupina nije imala kvorum za odlučivanje zbog izostanka predstavnika Doma naroda,federalnog ministarstva financija,federalnog ministarstva rada i socijalne politike,te federalnog ministarstva pravde,odlučeno je kako se na današnjem sastanku koji je više informativnog karaktera razmijeniti kontakt telefoni,e.mailovi te će se novi radni sastanak u punom sastavu zakazati najkasnije do 03.11.2016 godine u Parlamentu FBiH.

Vlado Marušić je prisutne članove izvijestio kako su svoj izostanak opravdali gosp.Jozo Bagarić ispred Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jer je imao ranije ugovorene obveze,General Ramiz Dreković,te predstavnik Federalnog ministarstva pravde gosp.Alen Taletović,dok je gđa Lidija Bradara ispred Doma Naroda izrazila spremnost na suradnju te kako će se sastanak članova Savjeta/Vijeća Branitelja i Doma naroda Parlamenta FBiH održati u Sarajevu između prvog i drugog zasjedanja članova radne skupine,te postoji velika mogućnost kako će i Dom naroda u skorije vrijeme dati svoja 3/tri člana u radnu skupinu,a davanje članova od Federalnog ministarstva financija i rada i socijalne politike se također očekuje do idućeg radnog sastanka.

Današnja radna skupina iako u nekompletnom sastavu pokazala je kako će se o Rezoluciji Branitelja raspravljati po svim njenim točkama na narednim sastancima po žurnom tempu,barem po jedan sastanak tjedno do njenog konačnog definiranja i slanja u parlamentarnu proceduru i usvajanje u oba doma Parlamenta FBiH.

Nakon tog sastanka članovi radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja su dali izjave za medije od kojih izdvajamo dvije izjave,i to izjavu Šemsudina Kavazovića ispred Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i gosp.Vlade Marušića ispred Savjeta Vijeća Branitelja u FBiH.

Gospodin Šemsudin Kavazović je izjavio slijedeće:On kao zastupnik ispred SBB izjavljuje kako je Rezolucija Branitelja pravedna i ostvariva jer populaciji demobiliziranih Branitelja treba pružiti pomoć u ostvarivanju njihovih prava te kako će njegova stranka i on osobno poduprijeti Rezoluciju Branitelja u oba doma Parlamenta Fbi jer je to najmanje što se može učiniti za Branitelje čiji je i on član, dok je Vlado Marušić izjavio slijedeće:

„Neil Armstrong je po silasku nogom na mjesec izjavio:Ovo je mali korak za čovjeka ali je velik za čovječanstvo,pa je tako i današnji prvi radni sastanak radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja malen korak za Branitelja ali je velik za braniteljsku populaciju bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu i koja populacija nikada neće odustati od svojih legitimnih zahtjeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja. Priča ka ostvarenju njihovih prava je na današnjem sastanku krenula“.

Na kraju poštovani Branitelji najčasniji sinovi države BiH,želimo vam se zahvaliti na podršci koju ste nam davali i koju nam dajete jer bez vaše pomoći ne bismo mogli ništa,a vaša pomoć nam je i dalje potrebita kako bismo zajedno ustrajali do zajedničkog cilja a on je:“POBJEDA SKOVANA U ŽELJEZU REZOLUCIJE BRANITELJA“i žezlu svemogućeg i milosrdnog Boga koji nas nikada nije napustio niti će napustiti.

Članovi Radne skupine Savjeta Vijeća Branitelja u FBiH