Vladu F BiH zabrinuo zahtjev za naseljenim mjestom u MZ Brig na području Širokog Brijega!

Na svojoj 40. sjednici Vlada Federacije BiH, povodom razmatranja inicijative za dopunu Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama, koju je podnijelo Gradsko vijeće Široki Brijeg, a kojom se traži utvrđivanje novog naseljenog mjesta Brig, federalna Vlada, između ostalog, konstatira da iz inicijative nije moguće ustanoviti je li provedena potrebna procedura neposrednog izjašnjavanja građana, piše Večernji list BiH.

Također stoji kako nisu vidljivi razlozi zbog kojih se traži formiranje novog naseljenog mjesta, niti je navedeno iz kojeg već postojećeg naseljenog mjesta bi ono bilo izdvojeno. Inače, Federalno ministarstvo pravosuđa je u vezi s ovim pitanjem već odgovorilo Gradskom vijeću Široki Brijeg.

Referendum održan

Mi smo još u svibnju prošle godine održali referendum po zakonu i formirali mjesnu zajednicu Brig. Također je jednoglasno usvojen Statut MZ, a izabrali smo i članove Vijeća, predsjednika, dopredsjednika i tajnika MZ Brig. Svi dokumenti koji su pratili ovaj proces formiranja mjesne zajednice su provedeni po propisu i predani u općinu. Brig je već zaživio i aktivno djeluje. Ne vidimo nikakvih zapreka, priopćili su iz MZ Brig.

Iz dokumenata je vidljivo da MZ Brig čini dio područja grada Širokog Brijega, a obuhvaća mjesna područja: Brig, Pribinovići, Buhačevina, Grabovina, Marušići i Ljuteš. Unutar mjesnih područja (Brig, Pribinovići, Buhačevina, Ljuteš) nalaze se i druga naseljena mjesta: Marušići, Šušci-Burići, Kraljevići, Redžići, Joskovići, Vlaka, Mamedovići, Čolići, Novo naselje. Mjesna zajednica Brig obuhvaća sljedeće ulice: Kardinala Alojzija Stepinca (od mosta Klanac-Brig), Širokobriješka (do granice s MZ Trn), Širokobriješka I, Gospojinska (do granice s MZ Trn), Kuljića mladosti (do granice s MZ Trn), Mokarska (do granice s MZ Mokro), Mokarska I, Mokarska II, Fra Janka Bubala, Fra Branka Šuška, Fra Vojislava Mikulića, Fra Vencela Kosira (do granice s MZ Uzarići), Franjevačka, Kralja Zvonimira, Kneza Domagoja, kao i manji dio Obilazne ceste. Također, stoji kako ovaj MZ Brig trenutačno broj oko 210 kućanstava i procjenjuje se da tu živo oko 800 stanovnika.

Sve je po važećim propisima

– Nema tu nikakvih problema. Mjesna zajednica Brig je već zaživjela. Mi jesmo dobili dopis od Vlade Federacije BiH da trebamo dostaviti određenu dokumentaciju i to je već učinjeno. Inicijativu za formiranje je potpisalo 320 birača upisanih u središnji birački popis ovog područja, što iznosi više od propisanih 10 posto, koliko je po zakonu. Navedeni su razlozi, definiran prostor i sve što traži zakon. Provedena je valjana procedura formiranja nove mjesne zajednice, kao i izbor vijećnika i rukovodstva MZ Brig i tu nema ništa sporno, naglasio je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Pero Zelenika / Večernji list BiH