Vitalni osobni interes: Gradsko Vijeće Širokog Brijega protiv vraćanja udjela u javnim poduzećima

ŠIROKI BRIJEG – Gradsko vijeće Širokog Brijega, glasovanjem protiv, odbilo prijedlog HRS-a o pokretanju tužbenog postupka protiv Federacije za povrat vlasničkog udjela Širokog Brijega u javnim poduzećima koja su u trenutnom vlasništvu Federacije.

Vijećnica HRS-a u Vijeću Širokog Brijega, Antonija Banožić je na prethodnim sjednicama Vijeća prezentirala stručni elaborat o tome kako je Široki Brijeg protuzakonitim i protuustavnim Odlukama Vlade FBiH ostao obeštećen za više desetina milijuna KM, oduzimanjem udjela u vlasništvu velikih javnih poduzeća, poput Elektroprivrede HZHB i HT-a Mostar. Prihodi i dobit koju dobiva Sarajevo slijedom ovog oduzimanja vlasništva godinama dosežu i preko pola milijarde KM na razini jedne godine. Umjesto u razvoj lokalnih sredina, ova sredstva godinama idu za razvoj Sarajeva. Prijedlog kojeg je uputila vijećnica Banožić bio je da se ispred Grada Širokog Brijega oformi stručno povjerenstvo koje bi ispred Grada pokrenuo radnje za tužbeni postupak protiv nametnutih odluka Vlade Federacije. Razlog zašto bi se u ovom trenutku trebao pokrenuti ovaj postupak je najavljena privatizacija ovih poduzeća u sklopu „Reformske agende“ i aranžmana sa MMF-om. Privatizacijom bi također novac otišao u Sarajevo.

vijećnicišb29317-1

Odsjek za gospodarstvo Grada Širokog Brijega ocijenio je pozitivnim ovu inicijativu, podsjećajući da je još 2004. bilo formirano međuopćinsko povjerenstvo ispred općina sa hrvatskom većinom koje je trebalo pokrenuti pravni postupak za povrat vlasništva u javnim poduzećima, no ne znaju se razlozi zašto ništa dalje nije učinjeno po ovom pitanju. Sugerirano je da se u sve uključi pravobraniteljstvo Širokog Brijega, što je prihvaćeno od strane predlagača.

vijećnicišb29317-2

Međutim, kada je napokon došlo do glasovanja u gradskom vijeću, unatoč dakle pozitivnom mišljenju odsjeka za gospodarstvo, na inicijativu vodeće stranke u vijeću HDZ-a BiH, prijedlog je glatko odbijen. Obrazloženje je nakon sjednice dao jedan od visokopozicioniranih članova lokalnog HDZ-a, rekavši da je prijedlog dobar, ali je problem stranka predlagač, a i, citiramo, „naši su sad na čelu tih poduzeća, pa nije još trenutak“. Napomenuti ćemo kako, na inicijativu HDZ-a BiH, i pojedini vijećnici iz tzv. oporbe nisu podržali prijedlog.

Podsjećamo kako je još početkom 2012. predsjedništvo HNS-a donijelo zaključak kako će se tražiti povrat vlasništva javnih poduzeća na razinu općina, jer „Sarajevo upravlja poduzećima čiju infrastrukturu su stvorile i održavaju općine“. Iz tog razloga HRS će ovu tematiku otvoriti na Predsjedništvu HNS-a, jer je ovo ne samo interes Širokog Brijega, nego svih općina sa hrvatskom većinom.

GO HRS Široki Brijeg