Oko 50-ak gospodarstvenika, par političara i nešto “tatinih sinova”, okupilo se ovog ponedjeljka na već tradicionalnom godišnjaku ”Večer s gospodarstvenicima”.

Središnja tema ovogodišnjeg Susreta s gospodarstvenicima bila je prostorno planiranje s posebnim osvrtom na Projekt brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude – Granica RH i aktualno prostorno-urbanistički plan koji bi navodno trebao “preporoditi” Široki Brijeg od 2020. godine, a do tada tko u Njemačkoj, tko u Širokom.

No više o tome u narednoj priči, a sada ćemo malo o govoru gradonačelnika koji je oduševio ovdašnje nazočne gospodarstvenike, koji da na jednu hrpu skupe koliko imaju svoga čistog keša a pri tome ne iđu u minus na računu – mogu prikupiti 24 i pol konvertabilne marke.

“Nije jednostavno kada ima toliko ‘crnila’ u javnosti, tako da treba se i tu potrudi. Ali pošto smo sami, vi ste se dokazali kroz našu prošlost bližu i sadašnjost da ne obazirete pozornost na takve pojave. Jednostavno radite ono što najbolje znate, a znate hvala Bogu stvarati nove vrijednosti” – kazao je između ostalog na početku svoga govora gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević okupljenim gospodarstvenicima koji su ga pozorno slušali osim nekoliko nazočnih koji su provjeravali preko mobitela koliko je snijega napadalo, jel’ se išta očistilo cesta, kao i nove objavljene statuse preko društvenih mreža.

Istina, “crnila” je previše zahvaljujući brojnim tim gospodarstvenicima što većinom sebe gledaju a onda odluče malo poštivati prava svojih radnika davši im demokratske mogućnosti da rade za plaće kojima mogu platiti gorivo i kućne račune ili mogu ići u EU raditi. Iskorištavaju maksimalno potencijal svakog svoga djelatnika do te mjera da više nije siguran hoće li sutra trebati ili moći doći na posao. Uvedene su nove vrijednosti kakve nije koristio ni faraon Tutankamon.

No ovakav skup je prilika za predstavljanje analize odnosno cjelovite slike gospodarstva, aktivnosti i projekata, novih mogućnosti financiranja, novih ideja i prije svega, prilika za konkretan razgovor o problemima, zahtjevima i idejama gospodarstvenika samo da se toga pridržavaju i ima češće i više sastanaka, ne samo jedanput, nego više puta godišnje. Jer svi smo svjesni kako ovako ne može dalje!

Toplo preporučujemo da u nastavku u potpunosti pogledate i poslušate kompletan govor gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića na ovogodišnjem skupu ”Večer s gospodarstvenicima”.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info