ŠIROKI BRIJEG – Predsjedatelj predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović, u zadnje vrijeme poznatiji kao “Dobročinitelj Dragan”, posjetio je ovog četvrtka sjedište Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu, te na taj način završio “listopadsku ekskurziju” u sklopu koje je posjetio sve razine vlasti diljem Bosne i Hercegovine.

U nekim drugim okolnostima ovakav događaj bi se okarakterizirao kao “Veliki četvrtak”, međutim ovom prilikom ne možemo dati takvu konstataciju, posebice kada nam se pred očima vrte Čovićeve izjave, odnosno njegova zabrinutost glede toga da bi se u vrlo kratkom razdoblju s ovih prostora moglo iseliti još 100.000 ljudi!

„Predsjednika smo upoznali sa stanjem u našoj Županiji, odnosno s našim aktivnostima u procesu europskih integracija u onom dijelu u kojem županije participiraju” – kazao je nakon održanog sastanka premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić naglasivši i ovom prilikom proračunske “rupe” koje su s godinama nastale, kako on reče, zbog diskriminirajućeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Međutim, prema Ćosićevim riječima postojani su i pozitivni trendovi, poglavito kada je u pitanju gospodarstvo.

“To je trend koji se iz godine u godinu bilježi a on se odnosi na porast broja zaposlenih. Inače, naša Županija ima problema, ali kada je u pitanju ova statistika i pokazatelji, spada u bolje županije, ako ne najbolje” – konstatirao je Ćosić.

Dr. Dragan Čović je rekao kako je ovim posjetom zatvorio jedan ciklus obilaska svih razina vlasti od županije, entiteta do države, kako bi stekao jasnu i objektivnu sliku stanja u BiH, koju može predočiti visokim dužnosnicima Europske unije.

„Plan nam je da na svim razinama usvojimo proračun u ovoj godini za narednu godinu i time pošaljemo poruku koja je nužna za naš europski put. Moja poruka ovoj Županiji i aktualnoj vlasti je da je napravila jedan veliki iskorak u odnosu na dosadašnje vrijeme, a kada je u pitanju Zakon o pripadnosti javnih prihoda, to je nešto čime ćemo se svi morati ozbiljno baviti kako bi realno osigurali raspodjelu na svim prostorima Federacije BiH. Oko toga želimo pomoći ovoj Vladi da se oslobodi utega od prije šest ili osam godina kada je u pitanju prihodovna strana. S te strane puna potpora i predsjedniku i ovoj Vladi“ – kazao je dr. Čović.

Dnevno.ba