ŠIROKI BRIJEG – U petak smo objavili priču o širokobriješkim rudarima, odnosno sastanku koji je tijekom jučerašnjeg dana održan u krugu ovog poduzeća:

VIDEO – FOTO: Izvanredni sastanak u poduzeću “Rudnici boksita – Široki Brijeg”

Kao što smo i obećali donosimo i nastavak ove priče, a riječ je o razgovoru sa Zoranom Vidovićem, šefom održavanja u Rudnicima boksita Široki Brijeg, koji je u ovom poduzeću zaposlen još od 1984. godine.

On je u uvodnom dijelu govorio o zanimljivoj povijesti firme, a potom i oživljavanju Rudnika što se, prema njegovim riječima, počelo događati dolaskom aktualnog direktora Drage Galića.

“On je po dolasku preuzeo velike obaveze, jer smo imali minus od kojih 2 milijuna maraka. Težak financijski udarac doživjeli smo padom Aluminijskog kombinata u mađarskoj, jer su nam ostali dužni nekih 700 tisuća maraka, te Rudnicima boksita Posušje oko 350 tisuća maraka. Stižu nam ubrzo i određene blokade, ponajprije od Željeznica FBiH. Ipak smo starim radnicima uplatili i uvezali radni staž, izmirili sve obaveze i recimo taj potez direktora Galića za svaku je pohvalu” – ističe u razgovoru za Dnevno.ba Zoran Vidović.

“Bilo je i dosta kooperanata koji su se uključili u posao, a posebno bih spomenuo Rajka Grbešića, koji je uistinu dosta pomogao sa svojom opremom. Međutim, u Mostaru nam zabranjuju istovar tereta pod izgovorom kako je ruda puna otrova, iako naš boksit nije otrovan jer su se nekoć njime pravile i čatrnje” – također u svrtu na minulo razdoblje govori Zoran Vidović.

I danas u firmi postoje različiti problemi i on priznaje kako nije sve idealno, ali…

“Počeli smo s nulom, pa su se pojavili minusi od 2 milijuna maraka, ali je drago Galić izvukao firmu iz svega toga. Kupili smo i kamione, cisterne, te prikolice na licitaciji u Mostaru, ali nismo dobili potrebne odjave od MUP-a u Čitluku što je stvorilo dodatne poteškoće. Pred zgradom MUP-a u Širokom Brijegu dva su mjeseca na provjeri bili naši kamioni, iako nije bilo nikakve potrebe za nečim takvim. Imamo 46 zaposlenih s redovnim primanjima i nikome ništa nismo dužni, a nama samo Aluminijski kombinat iz Mađarske tih 700 tisuća KM, a određen iznos novca i Zvornik” – priča dalje Vidović navodeći sadašnju situaciju u kojoj se ovo poduzeće nalazi.

Skupa s kolegama iz Posušja ići će se i u štrajk ispred rudnika boksita u Jajcu

“Aluminijski kombinat iz Mađarske njihov je većinski vlasnik, a kako su nama dužni novac za nas je očigledno to jedini izlaz da dođemo do tog novca. Direktor je pokušavao preko Veleposlanstva u Mađarskoj, ali bezuspješno. Nemaju sluha za nas, no mi ćemo ići tražiti ono što je naše, pa makar u opremi dobili taj novac” – kaže Vidović, te dodaje kako vjeruje kako će u svemu tome imati i dovoljnu podršku medija.

Vjeruje u bolje dane ovoga poduzeća

“Mislim da će ovaj rudnik ipak živjeti, boriti se, te da će i politika imati sluha da nam pomogne. Apeliram na više razine vlasti da nas povežu s Aluminijskim kombinatom iz Mostara, jer bi time i mi imali veću sigurnost, zapošljavali bi se novi ljudi, mladi manje odlazili vani, a na kraju krajeva oni su i naše unuče, jer je Aluminjski kombinat u Mostaru upravo nastao iz Rudnika boksita u Širokom Brijegu i Posušju. Dok smo mali svi mogu sa nama ‘omlaćivati’, no kada bi bili povezani s takvim gigantom sve bi bilo drugačije” – smatra Zoran Vidović.

Dnevno.ba