VIDEO: Zdravstvenim djelatnica HNŽ-a “prekipjela laži i obećanja” i izašli na ulice

Reprezentativni Nezavisni strukovni sindikat uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ održali su u četvrtak polusatni štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju ulicama Mostara, nezadovoljni zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora te, kako su kazali, bahatog odnosa vlasti prema zdravstvenim radnicima.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije Dalibor Vuković istaknuo je kako već godinu i pol dana pokušavaju sjesti s ministrom zdravstva i Vladom HNŽ s namjerom da se potpiše kolektivni ugovor te da se povećaju plaće radnicima.

U tih godinu i pol dana došli smo do toga da su i ministar i Vlada samo oduljivali i rastezali i svim pravnim začkoljicama i zavrzlamama zaustavljali postupak koji ide prema Zakonu o radu. Oni su sve činili da ni po koju cijenu ne dođe do mirovnog vijeća tako da radnici ne bi mogli stupiti u generalni štrajk sukladno zakonu, a to oni dobro znaju, naglasio je Vuković.

Po njegovim riječima, sindikalna borba bit će nastavljena, a sindikati će iskoristiti sva raspoloživa sredstva predviđena Zakonom o radu.

Sljedeći korak dogovorit će predsjedništva dvaju spomenutih sindikata. Očekujemo odgovor županijskog ministra zdravstva i učinit ćemo sve da ostvarimo svoje pravo na potpisivanje kolektivnog ugovora i da radnici imaju dostojanstvenu plaću, poručio je Vuković.

Nakon prosvjedne šetnje, uz zvuk sirena vozila hitne pomoći predstavnici sindikata svoje nezadovoljstvo izrazili su i okupljanjem pred zgradom Vlade HNŽ.

Medijima se obratio županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica koji je rekao da je Vlada HNŽ već odgovorila sindikatima.

Vlada je sindikatima poslala zaključak u kojemu je definirala prijedlog koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku kojima je to dano Sindikatu doktora medicine i stomatologije. Ja sam sindikatu pisao da mi nismo dobili službeno očitovanje prihvaćaju li oni taj prijedlog. U slučaju da prihvate potpisali bi kolektivni ugovor, a ukoliko ne prihvate ja sam im obećao da ću pokrenuti na Vladi imenovanje pregovaračkog tima i određivanje datuma pregovora. Oni su zatražili u srijedu pojašnjenje našeg zaključka, Ministarstvo je pojašnjenje vratilo uredu Vlade, a sindikati tvrdi da nisu dobili to pojašnjenje, iako je u zaključku jasno napisano što im se nudi, rekao je Opsenica.

Inače, sindikati koji su organizirali štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju predstavljaju oko 2.600 radnika zaposlenih u 12 zdravstvenih ustanova u HNŽ-u.

Fena