ŠIROKI BRIJEG – Izgleda kako je narod odlučio da ga nitko neće “vući za nos” dok se mukotrpno bori da ostane na svojoj rodnoj grudi i pošteno od svoga rada živi.

Obećavali su im “brda i doline”, obećavali su im “med i mlijeko”, govorili su da koliko god smilja posade kako je i to malo za svjetsko tržište. Udružili su se predstavnici vlasti s mešetarima sumnjiva karaktera, pojedini mediji u rukama Rvatina “pumpali” su priče o “obećanoj zemlji”. Narod je ponovno i po tko zna koji put foru “popušio”!

Ali ti mešetari i politički prevaranti nisu očekivali kako je naš narod i dalje radišan i da je spreman ponovno razrovati svoje njive i brda kako bi ponovno krenuli u biznis, u biznis koji će donositi pošteno zarađeni novac i za koji će se trebati namučiti.

cehsb1272016_1

Nakon što je posađeno na tone smilja, te došlo do prvih otkupa, nastali su problemi i pomutnja jer su ti isti koji su im obećavali “sve”, shvatili kako će nastati problem kada se narod dočepa “para”.

Uslijedile su brze reakcije iz Sekretarijata, te su cijene otkupa drastično pale, doslovno prepolovljene preko noći. Ko fol se odjedanput tržište zasitilo i nije bilo više potrebe za otkupom jer je svijet “pun ko brod” i smilja i ulja njegova.

No, nije trebalo dugo čekati kako bi ti radišni ljudi, koji su izvarani da “okrenu ploču”. Na inicijativu o pokretanju CEH-a, udruge malih i srednjih proizvođača smilja Grada Širokog Brijega, a koju je pokrenuo Josip Zelenika, ni sam nije očekivao kako će se odazvati veliki broj uzgajivača ovog “žutog, iz kamena zlata”.

Više o svemu možete pogledati u video prilogu:

Cilj ovog sastanka je bio okupiti uzgajivače iz svih širokobrijeških mjesnih zajednica kako bi se odredili koordinatori radi lakšeg dogovora i komunikacije unutar samog CEH-a, kao i to da se što veći broj uzgajivača udruži, jer je to jedini način za pregovarati s otkupljivačima. Puno je lakše kada je iza vas 50 osoba u ekipi, nego kada sami pregovarate.

S obzirom na veliki broj zainteresiranih, dogovoreno je kako će se sljedeći sastanak, kao i osnivačka skupština, održati u narednim tjednima, a javnost će o svemu biti na vrijeme obaviještena putem medija.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info