Home IZDVOJENO VIDEO: Velika karantena u Širokom Brijegu, javna objava prekršitelja Zakona i oko 1.000 osoba u samoizolaciji na području ŽZH!

VIDEO: Velika karantena u Širokom Brijegu, javna objava prekršitelja Zakona i oko 1.000 osoba u samoizolaciji na području ŽZH!

0
VIDEO: Velika karantena u Širokom Brijegu, javna objava prekršitelja Zakona i oko 1.000 osoba u samoizolaciji na području ŽZH!

Krizni stožer ŽZH, danas je pred zgradom Vlade ŽZH održao medijsku konferenciju vezano za nove Zakone koji su doneseni na razini ove županije, a prvenstveno vezano za tri osobe zaražene koronavirusom COVID-19 u Širokom Brijegu.

Predsjednik Stožera civilne zaštite ŽZH Zdenko Ćosić osvrnuo se na novi Zakon u kojemu se zabranjuje rad privatnih stomatoloških ordinacija, te kazao kako će se hitne stomatološke usluge organizirati u domovima zdravlja. Također je spomenuo kako se intenzivno radi na opremanju posebnog prostora u koje će biti smješteni pacijenti koji su zaraženi koronavirusom, a taj prvi prostor će biti u Širokom Brijegu, a nakon toga će se napraviti u ostalim mjestima gdje bude potrebno.

Pohvalio je svjesnost građane sa situacijom i na tome im se zahvalio. Spomenuo dozvole za kretanje za vrijeme policijskog sata, kao i neke zlouporabe i najavio oštre kazne kao i javno objavljivanje prekršitelja osim prekršajnih prijama što će im biti uručene.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić, konkretno je pojasno poduzete mjere nakon što je otkrivena prva osoba zaražena koronavirusom u Širokom Brijegu i potvrdio kako su trenutno tri osobe zaražene, a dvije za koje su se čekali rezultati bili su negativni ali oni ostaju u samoizolaciji. Osim ovih poznatih testiranja, tijekom današnjeg dana znat će se rezultati za još za četiri testirane osobe.

Kako je kazao nekima je već isteklo 14 dana samoizolacije, te se čekaju novi podaci od Federalnog zavoda za javno zdravstvo, te pretpostavlja kako ćemo imati otprilike oko 1.000 ljudi na području ŽZH ovih dana koji će biti u samoizolaciji. Predložio je svima koji su bilo u kontaktu zadnjih 14 dana s osobom koja ima i na koju se sumnja kako ima simptome virusa, da se jave, kako bi se odredile daljnji potezi.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH Drago Martinović skrenuo je pozornost medijima da obrate pozornost na pravovaljane informacije kako ne bi dolazilo do dezinformacija koje se puštaju u javnost, i opet svima napomenuo kako im je uvijek na raspolaganju u bilo koje vrijeme za sve što ih bude zanimalo ili nejasno.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info