VIDEO: U Širokom Brijegu prezentiran Certifikacijski mehanizam za Eko škole s područja ŽZH

Centar za promociju civilnog društva prezentirao je ovoga petka predstavnicima/ama osnovnih i srednjih škola iz Širokog Brijega, Gruda, Posušja i Ljubuškog, u okviru projekta „Misli o prirodi!“, Certifikacijski mehanizam za Eko škole u Bosni i Hercegovini i mogućnosti uključivanja i podrške školama u okviru ovog projekta. Prezentacija je održana u Širokom Brijegu u Hotelu „Park“.

Eko škole su one škole koje aktivno obraćaju pažnju na pitanja zaštite okoliša, kako u samoj školi tako i u lokalnoj zajednici, i to aktivnim sudjelovanjem u različitim aktivnostima, kao i razvojem nastavnog programa u oblasti zaštite okoliša. Škole u BiH imat će priliku da u okviru projekta „Misli o prirodi!“, ispunjavajući određene uvijete, dobiju certifikat Eko škole, a sve detalje o tome predstavnicima/ama škola i zainteresiranoj javnosti u Širokom Brijegu predstavila savjetnica za zaštitu okoliša na projektu „Misli o prirodi!“ Sabina Jukan.

„Certifikacijski mehanizam Eko škola u BiH predstavlja metodologiju koja opisuje korake i aktivnosti koje škola treba provesti kako bi postala Eko škola. Osnovni cilj Certificiranog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, preko implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika/ica i uposlenika/ica škole, ali i šire društvene zajednice“, pojasnila je Jukan.

Prezentaciji u širokobriješkom Hotelu „Park“ sudjelovali su predstavnici 15 škola iz Širokog Brijega, Gruda, Posušja i Ljubuškog, među kojima Srednje strukovna škola iz Posušja, Druge osnovne škole iz Širokog Brijega, OŠ Tina Ujevića iz Vitine… Ovo je jedna u nizu prezentacija u gradovima širom BiH.

„Misli o prirodi!“ je trogodišnji projekat koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Vlada Švedske u iznosu od tri milijuna KM. Osnovni cilj projekta je povećati ulogu civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih osoba, škola, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Između ostalog, projektom je planirano uključenje 36 osnovnih i srednjih škola iz BiH, koje će biti izabrane putem javnog poziva. Odabranim školama će se ponuditi resursi – znanje kroz sudjelovanje na konferencijama, edukacijama i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi.

Ova prezentacija organizirana je uz pomoć Eko HUBa Široki Brijeg, jednog od devet Eko HUBova formiranih u sklopu projekta „Misli o prirodi!“, kojim koordinira Udruga građana Eko ZH. Eko HUB Široki Brijeg djeluje na području Širokog, Gruda, Posušja i Ljubinja.

SirokiBrijeg.info