VIDEO: U Ljubuškom se ujedinile tri stranke i predstavile načelnika koji će se suprostaviti HDZ-ovcima

LJUBUŠKI – Prof. Ante Paponja ovog je petka predstavljen kao kandidat stranaka HDZ 1990, HSP BiH i HKDU-HRAST za načelnika Općine Ljubuški na predstojećim lokalnim izborima.

Potpisivanju su nazočili i sporazmu podršku dali i predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac, v.d. predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović te zastupnik u Skupštini ZHŽ-a Deni Ćorić (HKDU – HRAST), te veliki broj simpatizera i članova. Sporazum su pak potpisali Ivica MIličević (HSP BiH), Rade Radišić (HDZ1990) i Nediljko Ereš (HKDU – Hrast).

Prije potpisivanja, skupu se obratio Ante Pavlović – Tonćo koji je, ispred OO-a HDZ-a 1990 Ljubuški, dao punu potporu ovoj inicijativi, nazvavši ju prekretnicom i novim početkom za Općinu Ljubuški. Izrazio je nadu kako će prof. Ante Paponja, kao budući načelnik, vratiti Ljubuški tamo gdje pripada.

Ivica MIličević, ispred podružnice HSP BiH Ljubuški, je izrazio zadovoljstvo čašću što potpisuje jedan ovakav sporazum. Naveo je kako je Ljubuški doveden u stanje slično Divljem Zapadu, grad duhova u kojemu vlada bezakonje iz kojega je stanovništvo pobjeglo.

Nedjeljko Ereš – Škico, ispred HKDU-HRAST je kazao kako je Ljubuški danas grad slučaj, grad podobnih i grad nevoljnih – grad zombija. Nastavak dosadašnje politike je put u nestajanje, budući da je odabrana politika kojom narod služi njima umjesto oni narodu. Kazavši “Kada nepravda postaje zakon, otpor je obaveza!”, te pozvao sve političke opcije, udruge i inicijative da se pridruže i pomognu u radu za bolje sutra.

Prof. Ante Paponja se zahvalio skupu i političkim opcijama na podršci, kazavši kako u Ljubuškom trenutno vlada gospodarska i demografska depresija. Besprizorna politička elita ugrožava opće demokratske standarde i u narodu je zavladao strah te je nužno otvoriti prostor javnog govora. Naglasio je kako je u Ljubuškom problem, prije svega, gospodarske prirode.

“Kuda god krenemo vidimo samo ruševine, polja su zapuštena. Slično je i s kulturom. Nužno je učiniti sve na planu gospodarskog oporavka, iskoristiti komparativne prednosti i uložiti sav trud i znanje, u suradnji s gospodarstvenicima. Imamo brojne resurse i sposobne ljude, a i pod Turcima i pod srpskim žandarima smo se uspijevali razvijati, što u posljednje vrijeme nije slučaj” – kazao je prof. Paponja.

Tekst potpisanog sporazuma;

U želji zaustavljanja daljnjih negativnih trendova u općini Ljubuški, koja je zbog loše lokalne politike, dovedena u stanje sveopće zapuštenosti i na rubu je svih zbivanja u našoj Županiji,

imajući u vidu prvenstveno dobrobit naše općine, a ne pojedinačni stranački interes,

uvjereni u spremnost naših sugrađana da se pridruže ovoj zajedničkoj borbi za naš Ljubuški

i njihovo povjerenje našem kandidatu za poziciju načelnika općine Ljubuški,

predsjednici općinskih organizacija političkih stranaka HDZ 1990, HSP BiH, i Hrvatskog saveza HKDU-HRAST, sa područja općine Ljubuški, potpisuju

SPORAZUM

o programskoj i političkoj suradnji,
u potpori zajedničkom kandidatu za načelnika
općine Ljubuški na lokalnim izborima 2016. godine –
“ZAJEDNO ZA NAŠ LJUBUŠKI”

Članak 1.
Ovim Sporazumom, ovlašteni predstavnici političkih stranaka, s područja općine Ljubuški (u daljnjem tekstu: potpisnici Sporazuma), zajednički preuzimaju odgovornost za provedbu programske i političke suradnje u narednom mandatnom razdoblju 2016.-2020.godina u općini Ljubuški, i daju punu potporu zajedničkom kandidatu za načelnika općine Ljubuški, na lokalnim izborima 2016. godine.

Članak 2.
Potpisnici Sporazuma obvezuju se zajednički preuzeti odgovornost za donošenje i provedbu Programa ” ZAJEDNO ZA NAŠ LJUBUŠKI”, za mandatno razdoblje 2016. -2020. godina, a koji će se voditi sljedećim programskim osnovama:

Politika:

uspostavljanje i jačanje demokratskih standarda u javnom političkom životu,i obnova konstruktivna dijaloga između svih društvenih skupina, a s ciljem iznalaženja najboljih rješenja za razvoj naše općine.

odlučno suprotstavljanje naraslim opasnim tendencijama “političkog sektašenja”, i perfidnim nastojanjima da se u javnom životu, na nov način i u novim okolnostima, promiče institut “verbalnog delikta”. Društvo prožeto strahom i klijentelizmom, zlouporaba i privatiziranje javnih dobara nisu vrijednosti u kojima želimo graditi budućnost naše djece.

Demografska politika:

Svjedoci smo puke retorike vladajućih o važnosti opstanka na ovim prostorima, ali je stvarnost da uz ovakve trendove demografskih pokazatelja i sve veće iseljavanje, ovdje nema ni budućnosti za nas. Želimo kao prioritet postaviti spriječavanje sve prisutnijeg trenda iseljavanja mladih obitelji s područja općine Ljubuški, koji su u nedostatku uvjeta za normalan život i rad, prisiljeni na odlazak iz svojih domova, a ključ za rješavanje tog problema je gospodarstvo koje je izravno ulganje u našu budućnost i opstanak.

Gospodarstvo:

revizija cjelokupnog poslovanja općine Ljubuški, s posebnim osvrtom na zaduženja i dugovanja općine, nakon čega ćemo dobiti uvid u stvarno stanje financija općine Ljubuški.

nova gospodarska strategija, koja ima ishodište u stručnom vrednovanju postojećih gospodarskih potencijala u poljoprivredi, industriji, trgovini, obrtu, turizmu, agroturizmu, energetici, intelektualnim uslugama i financijskom inženjeringu, te njihovo stavljanje u funkciju, težeći postizanju najviših standarda u gospodarskoj praksi;

cilj je: stvoriti tehnološki suvremeno, tržišno konkurentno i ekološki opravdano i održivo gospodarstvo;

aktiviranjem gospodarske zone na Zvirićima koja ima puno veći potencijal nego se koristi.

stručnom, organizacijskom i administrativno-pravnom potporom poljodjelstvu: kroz stvaranje stručne savjetodavne službe, certificiranje proizvoda i pružanje pomoći pri rješavanju problematike plasmana i izlaska na nova tržišta;

aktiviranjem postojećih gospodarskih kapaciteta, i privlačenjem novih gospodarskih investicija aktivnim pronalaženjem potencijalnih investitora u okruženju;

stručnom i svakom drugom potporom pri izradi gospodarskih programa, kao i u pristupu međunarodnim investicijskim ustanovama i fondovima.

Komunalna infrastruktura i poslovi:

nov pristup u rješavanju problematike održavanja komunalne infrastrukture, i pružanja svih oblika komunalnih usluga;

funkcionalno i transparentno upravljanje Javnim komunalnim poduzećima.

Urbanizam:

preispitivanje postojećih urbanističkih rješenja, s posebnim naglaskom na rješavanje gradskog središta u Ljubuškom;

rješavanje problema u prometnoj infrastrukturi.

obilježavanje i zaštita kulturne i spomeničke baštine

Socijalna politika:

izrada nove socijalne mape općine, i određivanje socijalnih prioriteta i intenzivnije aktiviranje socijalnih službi na terenu i u kontaktu s onima radi kojih postoje;

suradnja s Crkvom i humanitarnim organizacijama i udrugama.

Branitelji:

konstantna, a ne prigodna skrb za braniteljsku populaciju s područja naše općine, s naglaskom na pružanje stručne i administrativno-tehničke potpore za mogućnost njihova samozapošljavanja, i izrada programa i mjera koji će staviti u funkciju njihov poduzetnički potencijal.

Kultura:

potpora svim vidovima tradicijske, klasične i moderne kulture

gradnja kulturnog centra sa svim potrebitim sadržajima

uspostava suradnju s kulturnim institucijama u domovini i inozemstvu

nova programska orijentacija i uloga ljubuškog radija

nov pristup u definiranju broja i sadržaja javnih kulturnih manifestacija.

Sport:

afirmiranje svih oblika amaterskog i rekreativnog sporta

potpora javnim sportskim manifestacijama

potpora mladim sportskim talentima.

Obrazovanje:

nov pristup strategiji obrazovanja, i potreba usklađivanja obrazovnog sustava s objektivnim potrebama društva, osobito gospodarskim;

izgradnja i dogradnja školskih objekata na području općine Ljubuški.

Članak 3.
Potpisnici ovog Sporazuma, okupljeni oko navedenih programskih osnova, za predstojeće lokalne izbore, za poziciju načelnika općine Ljubuški, nastupaju zajednički i jedinstveno kandidiranjem Ante Paponje, profesora, iz Ljubuškog za poziciju načelnika općine Ljubuški.

Članak 4.
Ovaj Sporazum stupa na snagu danom potpisivanja od strane potpisnika Sporazuma, i ostaje otvoren za pristupanje svim političkim i društvenim skupinama koje dijele stavove potpisnika Sporazuma iznesene u programskim osnovama, i koje žele dati svoj doprinos u borbi za promjene u našoj općini.

Članak 5.
Potpisnici Sporazuma djelovat će u duhu uzajamnog povjerenja i suradnje, te uz poštivanje standarda demokratičnosti.

HDZ 1990, predsjednik OO Ante Pavlović
HSP BiH, predsjednik OO Ivica Miličević
Hrvatski savez HKDU-HRAST, predsjednik OO Nedjeljko Ereš
Ante Paponja, prof.

U Ljubuškom, 26.2.2016. godine

Ljubuski.info