ŠIROKI BRIJEG – Središnji gost Javne tribine Udruge Hrvatska zvona “Jedinstvo ili zajedništvo: Demokracija ili jednoumlje” u Širokom Brijegu ovoga ponedjeljka bio je prof. Marko Tokić, predsjednik spomenute udruge.

Tokić je istakao da ova udruga daje podršku Hrvatskoj republikanskoj stranci (HRS) na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini. Također, malo se osvrnuo na loše pojave od strane legitimnih vladajućih hrvatskih političkih predstavnika, a poput Slavena Raguža znatno više na sve loše što smo doživjeli u razdoblju 2010-2014. godina, dakle za vladanja famozne “Platforme”.

Marko Tokić je u svome izlaganju podsjetio na propuste međunarodne zajednice, od upada u Hercegovačku banku, do nametanja Alijanse i Platforme. Podsjetio je na slučaj Željka Komšića koji je dva puta biran u Predsjedništvo bošnjačkim glasovima, ali i na najave Slave Kukića koji je svojevremeno kazao kako može osvojiti 200 tisuća glasova.

“U slučaju takve manipulacije, Hrvati ne mogu dosegnuti tih 200 tisuća, pa im je isto hoće li ići na izbore ili biti negdje na kupanju na Jadranu” – kazao je on i podsjetio kako je tzv. građanski princip kojeg Bošnjaci zagovaraju sličan onom kojeg je i Milošević svojevremeno zagovarao.

“Mi Hrvati smo se pretvorili u četverogodišnjake”, kaže Tokić, jer “svake četiri godine nas zainteresiraju za izbore”.

“Puna su im usta potrebe za jedinstvom, zajedništvom i to traje do drugog dana nakon izbora. Zaboravi se da smo svi jednaki, pa prestanemo biti jednaki i postanemo mali, četverogodišnji Hrvati. Iskusili smo nametnutu vlast, ali smo bome iskusili i vlast na većinskim hrvatskim područima gdje su sve stranke usvojile model da su svi Hrvati jednaki a neki jednakiji. Nastavimo li kao i do sada šutjeti, model će se samo usavršavati”, podsjeća Tokić.

“Svakoga dana svjedočimo iseljavanju”, kaže Tokić i pita tko će raditi kada i ako svi odu i hoćemo li morati uvoziti nekog?

“U političkom životu jedinstvo zagovaraju oni koji bi htjeli zadržati postojeće stanje. I tako HNS umjesto svrhe postade sredstvo, ali ipak u HNS-u vidimo demokratski potencijal. Jedinstvo se treba postavljati na zajedničkim ciljevima”, kaže on.

“Javno ćemo podržati Hrvatsku republikansku stranku. Ne ustanemo li i budemo li šutjeli i kamenje će progovoriti” – kaže Tokić, ističući još kako “nema nam druge nego raditi na vlastitom preobražaju kako bi oplemenili svoju sredinu”.

Danijel Ivanković / Dnevno.ba