ŠIROKI BRIJEG – Tog ponedjeljka, 5. veljače 2018. godine oko 15 sati kroz središte Širokog Brijega, po tko zna koji put, kada rijeka Ugrovača proteče, dogodi se jedan od mnogih “misterija” koji fascinira ili bolje rečeno šokira brojne građane izgledom rijeke, koja vizualno podsjeća kao da mlijeko u kombinaciji s medom njome teče!

No, to je suprotno od onoga da Širokim Brijegom teče “med i mlijeko” jer zasigurno u skorijoj budućnosti to nećemo moći prepoznati dok postoji interes prije poštovanja prema čistoj prirodi koja nam je u naslijeđe data. Da čuvamo ju i prenosimo čistu za naredne generacije, kao što smo ju i dobili postankom.

Neću filozofirati dalje, vjerujem kako razumijete i sami sve to, ali dobro je podsjetiti se ponekad kako ne bi zaboravili!

Nakon što je kroz Široki Brijeg u ponedjeljak protekla Ugrovača, izgleda kako neki građani više nisu mogli to promatrati te nam se javljaju i traže da pokušamo nešto napraviti po tom pitanju, da kao medij skrenemo pozornost na ovu problematiku i pokušamo djelovati na svijest pojedinca ili pojedinaca koji uništavaju našu prirodu.

Krećemo u obilazak toka rijeke Ugrovače i bilježimo šokantne materijale od kojih ti dođe da se zamisliš kako smo nisko pali da rijeku koja je “žila srca” glavne rijeke Lištice, koja treba biti na ponos svih nas, svjesno uništavamo, a usput i sva živa bića koja se u njoj nalaze trujemo te većina njih, koja prežive, na kraju završe na našim stolovima, a kasnije u našem organizmu.

Tražimo izvor, tražimo od kuda je krenula ta bijela boja?

Prije smo se znali nagledati i crvene i masne rijeke Ugrovače pune kemikalija, gdje smo svako malo gledali uginule ribe na površini, kamenje koje se doslovno mrvi pri dodiru, rakovi koji su nekada davno postojali u Lištici su poput dinosaurusa preko noći izumrli zahvaljujući brojnim firmama koje svoje otpadne vode šalju u daljnji tok i na taj način činile strašan ekocid koji ostavlja velike posljedice na sve. I još se čudimo radi čaga masovno obolijevamo u ranijoj dobi od bolestiju koje do prije nisu bile toliko izražene, a u zadnje vrijeme sve su opasnije.

Odlazimo prema Visokoj Glavici gdje smo znali susresti rijeku koja bi tekla crvenom bojom, a razlog nastanka izgleda takve vode je vjerojatno bila ruda koja se u blizini nalazila, ali ovoga puta rijeka je bila normalne boje. Spuštamo se malo niže prema središtu grada prema industrijskoj zoni gdje se nalaze brojne velike firme i u blizini njih smo prije viđali također mutnu rijeku iz koje se čuo nesnosan smrad, gdje je često voda znala biti zamućena i gdje se kamen u rijeci doslovno u rukama raspadao od tko zna kakvih kemikalija što su tuda tekle, a razlog su bile firme u blizini koje su svoje otpadne vode u rijeku ispuštale. No, ni tu ništa čudno, voda je i dalje normalna.

Spuštamo se još nizvodno, dolazimo do firme Brekston u kojoj se prerađuje kamen i uočavamo nekoliko radnika kako povlače cijevi iz Ugrovače i od kuda već vidimo bijelu boju vode koja nastavlja nizvodno teći.

Razgovor s direktorom firme Brekston

Nakon što smo dio zabilježenog materijala dostavili nadležnim službama odlazimo do firme Brekston u kojoj tražimo vlasnika kako bi nam pojasnio što to iz njegove firme odlazi u rijeku, srećemo direktora Dražena Brekala u radnom odjelu kako sa svojim radnicima uređuje neki kamen. Predstavljamo se i tražimo mirno mjesto od buke kako bi mogli dobiti pojašnjenje i gdje mu predajemo CD sa snimkom zagađenja rijeke što je pogledao i na jednu stranu ostao iznenađen onim što je vidio, da ta bijela smjesa mulja “brušenog kamena” može to napraviti.

Bez razmišljanja pristaje na razgovor, te odlazimo u obilazak firme kako bi se pobliže upoznali sa nastankom zagađenja. Dolazimo do “bazena” koji služi za otpadne vode koje se prilikom brušenja kamena u njega slijevaju, a nakon toga kroz pročistače ista se vraća za ponovno korištenje. Iza bazena uz rijeku uočavamo veliku, po dužini skamenjenu masu, koja je mogući uzročnik ove “bijele rijeke”, a na kraju što nam je potvrđeno i od samoga direktora, kako je ona mogući uzročnik tolikog izbjeljivanja vode, što ćete moći vidjeti i poslušati u video prilogu.

Kako nam je kazao, laboratorij iz Mostara “Zagrebinspekt” je prije nekoliko dana tj. 31.1.2018. godine radio analizu vode u samom bazenu i gdje po njegovim riječima ista nije štetna za zdravlje, a dokumentaciju možete pogledati u priloženoj FOTO GALERIJI:

Svjestan pogreške što se dogodilo, javno se ispričao javnosti i kazao kako će pripaziti da se to više ne ponovi.

Uprava za inspekcijske poslove ŽZH je upoznata sa ovim slučajem, što nam je potvrdio inspektor Mirko Zelenika, a koji su tijekom dana obišli pogon i obavili razgovore s odgovornim osobama kako bi utvrdili što je dovelo do ovog velikog propusta, a što smo mi već riješili!

Nadamo se i vjerujemo kako se ovo neće više ponavljati, a vi sada pogledajte što prirodi može učiniti malo nepažnje i neodgovornosti:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info