VIDEO: Prošle godine radari zabilježili 12.169 prekršaja, a koliko će tek ove?

U Županiji Zapadnohercegovačkoj u tijeku je postavljanje novih radarskih kućica. Postavljaju se u blizini škola te na tzv. crnim točkama. Osim radara, postavlja se novi videnadzor Renata kako bi se smanjio broj neregistriranih vozila.

28 radarskih kućica postavljeno je u ovoj županiji. U Posušju devet, a planiraju se postaviti još tri, u Širokom Brijegu i Ljubuškom osam, a u Grudama pet radarskih kućica. Na ovim cestama su ograničenja brzine uglavnom 40 km na sat. Prošle godine radar je zabilježio 12.169 prekršajnih naloga.

Posebno negodovanje kod vozača izazvao je videonadzor Renata. Kamera snimi svako vozilo koje prođe pored nje i izravno putem mobilne aplikacije obavještava policiju je li registrirano. No, ovo se odnosi samo na bh. registracije. Stranim vozačima sustav Renata bilježi pak prekoračenje brzine, što je policiji uveliko olakšalo posao.

Stoga će primjerice Imoćanin platiti kaznu od 50 do 400 KM, dok je kazna za neregistrirana vozila u prometu od 100 do 300 KM. Ukoliko se plati u roku od osam dana, cijena je upola manja. Po jedan fiksni videonadzor Renata se nalazi u Ljubuškom, Posušju i u Grudama te se planira ovih dana postaviti i u Širokom Brijegu. MUP ŽZH-a je prvi u BiH uveo videonadzor Renata.

NasaTV.ba