Izgradnja pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu je sastavni dio “folklora” svakih izbora zadnjih 30-ak godina u predizbornom programu HDZ-a BiH u Širokom Brijegu.

Godina, za godinom, desetljeće za desetljećem, kanalizacija se slijeva u rijeku Lišticu koja hrani, da dobro ste pročitali, hrani tisuće stanovnika ovoga gradića u srcu Hercegovine. Hrani tako da brojna poljoprivredna polja se opskrbljuju upravo vodom, tj. fekalnom vodom. Ribići love ribu u takvoj vodi i svojim ukućanima i sugrađanima ju nude na stol i tako prirodni hranidbeni lanac u usta niz guzicu, i iz guzice u usta neprestano se vrti dok svako malo slušamo kako će ga zaustaviti Miro Kraljević već 20-ak godina koliko je na vlasti.

Prije nekih godinu dana pitali smo ga baš za tu najveću kanalizaciju koja se izljeva u rijeku Lišticu na Obilaznoj cesti, nekoliko metara od desetljetno najavljivanog pročistača. Pitali smo ga jednostavno pitanje: Što reći ribičima koji love ribu na tom djelu ispod mosta? Odgovor je bio baš onako kako samo jedan pravi gradonačelnik može reći. “Nek ne love ispod cijevi!” – bio je odgovor gradonačelnika Mire Kraljevića koji je svjestan što se događa na tom lokalitetu. U ostalom poslušajte sami.

Unatoč tome što je svjestan problema, nesvjesno je “spiskao lovu” koja je nekada bila namijenjena za izradu pročistača otpadnih voda, ne samo jednom, nego nekoliko puta natječaji su objavljeni, ugovori napravljeni, novci podijeljeni a nitko nije ni zagrebao površinom tog područja na kojem je planirana izgradnja. Sve do nedavno kada je uklonjen stari pročistač koji je napola bio izgrađen, teren poravnat i očišćen i sada ponovno se kopaju temelji, a kada će biti vidljivo nešto dalje od razrovanog terena, nitko to još sa sigurnošću ne može kazati.

Nitko sa sigurnošću ne može kazati, osim samog gradonačelnika Kraljevića koji je ovog puta odmjere kazao kako neće biti iduće godine, nego do 4. mjeseca 2022. godine, a što je za nekih dvije i pol godine kako bi se moglo prije zaboraviti, nego da je rekao iduće godine!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info