11.redovna sjednica Skupštine ŽZH koja je ovog petka održana u Širokom Brijegu, obilovala je dosta zanimljivim temama, a na trenutak i zanimljivim razgovorima između ministara i zastupnika što ćete moći upratili preko video priloga portala SirokiBrijeg.info.

No, da ne bude sve odjednom, donosimo prva dva video priloga u kojima ćemo doznati na koji način će se ukinuti dosadašnje zdravstvene iskaznice na području ŽZH kao i ovjeravanja markica svaka tri mjeseca, dok u drugom prilogu doznajemo kakvo je stanje sigurnosti na području ŽZH vezano za migrante.

Zastupnica Žana Miličević postavila je pitanje ministru zdravstva ŽZH zašto pacijenti trebaju ovjeravati zdravstvenu iskaznicu svaka tri mjeseca iako se na njoj nalazi markica premije osiguranja koja vrijedi godinu dana.

Ministar zdravstva Tomislav Pejić odgovorio je kako rade na tome da uvede elektronsku zdravstvenu iskaznicu koja bi trebala biti u službenoj uprabi već od početka 2020. godine. Između ostalog, ministar je kazao kako će ta elektronska iskaznica sadržavati još neke podatke o pacijentima koje će olakšati sam rad zdravstvenim djelatnicima, kao i smanjiti čekanje na šalterima u domovima zdravlja.

Zastupnik Dobroslav Bukmir, zabrinut za sigurnost vezano za migrante, a koji dolazi iz Ljubuškog koji je najveća ruta prolaska kroz ŽZH, kako je kazao, nedavno je imao s njima bliski susret pred obiteljskom kućom 2 sata iza ponoći nakon partije bele, a koji je na sreću dobro prošao svjestan kako je bespomoćan zakonski ako se bilo što dogodi. Uputio je pitanje ministru MUP-a ŽZH Zdravku Borasu ako može nešto o sigurnosnom aspektu kazati po tom pitanju.

Ministar MUP-a ŽZH Zdravko Boras potvrdio je kako je broj mingranata za zadnjih 6 mjeseci u porastu, naročito na području mjesta Grab u Ljubuškom jer se otvorila još jedna migrantska rutu. Kako je kazao, još uvijek se uspješno nose s tom migrantskom krizom, nije siguran koliko će se povećavati broj dolazaka migranata, ali sad zasad građani se mogu osjećati sigurno. Nije bilo nekih većih kaznenih djela od strane migranata, ali je upozorio građane na dodatnu sigurnost sebe i svoje imovine.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info