Široki Brijeg planirao je najveći proračun dosad. U nacrtu proračuna za narednu godinu planirane su naknade za širokobriješke mame i novorođenčad, te potpora studentima.

Mladi će uz pomoć gradske uprave uz rijeku Lišticu realizirati projekt ‘Otok mladih’. Priroda je idealna za kampiranje, susrete mladih. Oni će prostor očistiti i prilagoditi sadržajima koji neće narušavati okoliš.

U sljedećoj godini će to biti samo još jedan primjer suradnje mladih i gradske vlasti. Potporu će dobiti i studenti. Uz dosadašnjih 40 stipendija, Široki Brijeg raspisao je natječaj za novih 25 studenata deficitarnih zanimanja.

«To je stvarno pohvalno i mislim da je Široki Brijeg na dobrom putu da kvalitetno usmjerava svoje studente, a ne da ih usmjerava ka putu prezasićenih zanimanja, tako da mislim da smo ovako odradili jednu dobru mjeru da usmjerimo studente ka pravom putu», kaže David Naletilić, predsjednik Vijeća mladih ZHK-a

I baš u vrijeme dok se u gradu obavljaju pripreme za Božić bolju vijest nisu mogle čuti majke. U nacrtu proračuna za sljedeću godinu prvi put je planirana novčana potpora za novorođenčad.

«Mislim da je to veliki napredak, veliki iskorak i pozitivan kraj jedne i početak nove godine. Naravno da će dobro doći, to je nešto što bi nas trebalo i zadržati da se ne iseljavamo. Ovo je po meni velika prilika i veliki dar od grada za majke i djecu da ipak misle na nas», navodi Marija Pinjuh, aktivistica skupine Širokobriješke mame.

300 majki će dobiti jednokratnu pomoć od 500 maraka.

«Da bi se to sve implementiralo, potrebno je u međuvremenu formirati i povjerenstvo i odrediti principe po kojima će se ova dodjela vršiti. Zu će sigurno biti nekih pokušaja malverzacija, odjavljivanja u susjednim općinama, pa prijavljivanja ovdje da se dobije ta naknada… Nastojat ćemo tim odlukama urediti tu materiju da se stvarno onima kojima je potrebno dodijeli ta pomoć», poručuje Mate Zadro, pomoćnik gradonačelnika za financije.

Javna rasprava je završena.Proračun prema nacrtu iznosi 11.245.900 maraka. Dosad je to u Širokom Brijegu najveći planirani iznos i više novca za potrebe građana.

Ivana Bešlić Penava / Federalna.ba