FOTO: MIli Marušić

Koliko smo jadni da sami sebe olako uništavamo i onda se pitamo od kuda sve te bolesti i prebrza umiranja, trošenja mukotrpno zarađenog novca na silne lijekove…. Sve su godinama znali, ali su šutjeli, sve do trenutka kada su se mještani Knešpolja digli na noge i odlučili provjeriti stupanj zagađenosti izvora vode Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja” u Knešpolju s kojom se mještani opskrbljuju, koristeći ju za piće, osobnu higijenu, navodnjavanje poljoprivrednih proizvoda…..

Gradske vlasti svjesne problema koji je nastao nakon što je sve u javnost isplivalo, potvrđuju kako u njima rade isključivo podobni, a ne sposobni ljudi koji će znati probleme svojih sugrađana rješavati jer Crnašnica je zatrovana i nije za piće ni kupanje. Tok rijeke Lištice je zatrovan i nije za piće, kupanje, riba i rakovi (ono malo što ih ima) ne preporučuju se za lov i jelo…

Nakon skoro mjesec dana od izbijanja ove afere, mještani Knešpolja, predstavnici grada Širokog Brijega i gospodarstvenici iz industrijske zone u Knešpolju, održali su u petak sastanak po pitanju pronalaska rješenje onečišćene rijeke Crnašnice.

Sastanak je definitivno za pohvalu, i moglo se dosta zanimljivih informacija, prijedloga, kritika i obećanja čuti, a što ćemo sve prezentirati kroz naredne dane jer se tek sad situacija “raspetljava”, kao i to da smo mogli čuti dosta zanimljiv detalja koji se mogu klasificirati kao kaznena djela zlouporaba ovlasti i položaja od pojedinaca.

Najbitnije od sve u čemu su se svi složili je da problem postoji, postojao je i prije, te se treba pronaći pod hitno način kako bi se riješio, jer se radi o ljudskim životima!

Pred kamere portala SirokiBrijeg.info stali su akteri ovog sastanka, bivši sanitarni inspektor Ante Bošnjak, predsjednik MZ Knešpolje Slaven Ćavar, te najveći stručnjaci Bosne i Hercegovine za rješavanje bilo kakvih problema, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i Predrag Naletilić iz službe za gospodarstvo, obnovu i razvitak Širokog Brijega.

Sve osnovne informacije koje u ovom trenutku građani, ne samo Knešpolja, nego i Širokog Brijega trebaju znati su rečene. Neuračunljivim osobama i osobama slabijih živaca, te onima koje imaju srčanih problema ne preporučujemo da slušaju ove odgovore.

S obzirom kako je zagađena Crnašnica i voda nije za piće, upućen je poziv mještanima da se jave predsjedništvu MZ Knešpolje kako bi se dogovorila opskrba kućanstva pitkom vodom koju bi trebao osigurati Crveni križ Širokog Brijega.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info