FOTOMONTAŽA: Mili Marušić

Dok članovi Stožera civilne zaštite ŽZH prilikom svake konferencije za medije na svojim licima imaju nove zaštitne maske, mnogi se grčevito bore i snalaze na razne načine kako bi članovima svoje obitelji osigurali barem po jednu zaštitnu masku.

Nova zapovijed Stožera za civlinu zaštitu ŽZH glasi kako građani trebaju u javnim prostorima poštovati epidemiološko zaštitne mjere i koristiti masku, šal ili pamučna traka je dodatno zakomplicirala situaciju. Čak i oni koji su na prvoj crti obrane od korona virusa oskudijevaju sa zaštitnim maskama.

Primjerice, kako portal SirokiBrijeg.info doznaje, policajci u Županiji Zapadnohercegovačkoj su službeno zadužili samo po jednu zaštitnu masku i to platnenu. Kokvu poruku Civilni stožer šalje djelatnicima MUP-a kada oni koji su među najizloženijima imaju samo jednu zaštitnu masku. Na današnjoj konferenciji za medije upitali smo ministra MUP-a Davida Grbavca kako je moguće da su policijski službenici MUP-a ŽZH zadužili samo jednu masku , te smo dobili slijedeći odgovor:

“Što se tiče maski svaki policajac je zadužio masku koja je trajna, koja se može više puta koristiti s tim da u rezervi imamo dovoljno maski, koliko im treba, to nije nikakav problem.” Ukoliko rezerve postoje zašto se dodatne maske ne podijele djelatnicima?

Na upit kolike su kazne za one koji ne budu nosili zaštitne maske ministar Grbavac je izjavio da će se to tek ustanoviti sa Upravom za inspekcijske poslove. Ministar Grbavac je čak inspirativno izvijestio javnost da zaštitnih maski ima u dovoljnim količinama za sve žitelje:

“Kada se pojavio ovaj problem sa korona virusom na tržištu je bio manjak maski no međutim to smo u međuvremenu riješili”- kazao je ministar David Grbavac.

Riječi ministra Grbavca su kontradiktorne sa riječima ravnatelja KBC Mostar Ante Kvesića koji je prije tri dana na konferenciji za medije u Širokom Brijegu izjavio:

‘”Problem zaštitnog materijala, maski, kapa, odijela, ovog trena nije u novcima, nego što toga nema na tržištu. Cijeli svijet je u ogromnoj potražnji za time. Cijeli svijet nije bio spreman. Imamo dovoljno novaca za opremu, imali smo strahovito puno donacija, čekamo nekoliko kontigenata da stignu iz Kine i UNDP.” Je li se u samo tri dana riješio problem nedostatka zaštitnog materijala?

Obilaskom terena i razgovorom sa policajcima, medicinarima, vatrogascima, djelatnicima u trgovinama, ljekarnama, vozačima, kolegama iz medije i svim ostalima “na prvoj crti obrane” od epidemije koronavirusa, došli smo do saznanja da zaštitnih maski još uvijek nema dovoljno i da se do istih teško dolazi.

Iako je mjera obveznog nošenja zaštitne maske prijeko potrebna, nameće se pitanje zašto Stožer civilne zaštite ŽZH nije prethodno osigurao dovoljne količine zaštitnih maski za sve žitelje ŽZH?!

Mili Marušić / SirokliBrijeg.info