VIDEO: Mercedes-Benz predstavio autonomni autobus budućnosti

Prije dvije godine Mercedes je predstavio konceptni Future Truck 2025 koji je bio opremljen sa sustavom autonomnog upravljanja Highway Pilot assistance koji je omogućavao autonomno upravljanje pri brzinama do 85 km/h, a sada je ta tehnologija dodatno unaprjeđena i prilagođena upotrebi u gradu te prijevozu putnika.

Točnije, sada je Mercedes predstavio konceptni Future Bus koji je opremljen sustavom CityPilot koji mu omogućuje samostalno prometovanje u gradu pri brzinama do 70 km/h, a kako bi demonstrirao svoje mogućnosti Future Bus je obavio dvadeset kilometarsku vožnju u Amsterdamu bez ikakvog inputa vozača.

Uredno je stajao na svim stanicama primao i puštao putnike, zaustavljao se na semaforima i preprekama, prolazio kroz tunel i sl, a za svaki slučaj je za upravljačem sjedio vozač koji zahvaljujući naprednom sustavu nije imao nikakvog posla.

CityPilot se sastoji od radara kraćeg i duljeg dometa, nekoliko kamera, GPS sustava, naprednog računala koje putem Wi-Fi-a može komunicirati s prometnom infrastrukturom, poput semafora kako bi primjerice iskoristio zeleni val i sl.

Za sada je dakako riječ samo o konceptu, no i jasnom pokazatelju u kojem će se smjeru razvijati javni gradski i međugradski prijevoz budućnosti.

Autonet.hr