Svi koji žele uživati u aktivnoj vožnji prije odlaska na stazu moraju znati osnovne zakone fizike koji se pojavljuju kod kretanja vozila.

Podupravljanje i preupravljanja su vjerojatno najčešći pojmovi u terminologiji vezanoj uz vožnju automobila, posebno kad je naglasak na brzini. BMW Velika Britanija je stoga objavila nekoliko zanimljivih video priloga, a među njima i onaj o ovim pojavama, njihovim posljedicama i savjetima za vozača.

Preupravljanje je kao što samo ime kaže pojava u kojoj automobil skreće jače od željenog. Često se zamjenjuje terminom zanošenja stražnjeg kraja, a najčešće se pojavljuje kod vozila sa stražnjim pogonom. Do ove pojave najčešće dolazi ako se u zavoj uđe prebrzo ili se agresivno dozira gas, koči ili zakreće upravljač.

Automobil se okreće prema unutarnjem rubu zavoja, a jedini spas je tehnika suprotnog okreta upravljača, odnosno u željenom smjeru kretanja. U svakom slučaju ne radite ništa s nožnim komandama.

Podupravljanje je pojava koja se češće veže uz vozila s prednjim pogonom i za razliku od zanošenja ne izgleda atraktivno. Ovdje dolazi do proklizavanja pogonskih kotača, širenja putanje (luka) vozila i u koncu izletavanja iz zavoja. Rješenje je u pravovremenom okretu upravljača, te stiskanju spojke (ili smanjenju gasa) kako bi se zaustavio prijenos sile na pogonske kotače.

Index.hr