FOTO: Mili Marušić

Već treće čišćenje gornjeg toka rijeke Lištice je iza nas, a dokazi odrađenog posla su jasno vidljivi svakom šetaču koji prođe tom šetnjicom i jasno se osjeća naka prozračnost i čuje lijepi žubor ovog najvećeg prirodnog bisera u Širokom Brijegu.

Iako bi trebali biti ponosni na tu našu rijeku, na pola puta taj ponos splasne kada vidimo ogromnu kanalizacijsku cijev koja ispod mosta na zaobilaznoj cesti ispušta sva moguća govna što smo zasrali, a naši stručnjaci iz Gradske službe se dosjetili kao i gdje ih poslati, a da je trošak manji dok u stvari svojim “stručnim” potezom pune proračun ljekarnama i pogrebnim poduzećima, ali o tome ćemo nekom drugom pričom!

No vratimo se malo sad na svjetliju točku, a to je gornji tok same rijeke Lištice koja je donedavno ličila na prašumu, a već sada zahvaljujući odgovornosti pojedinih građana poprima prirodni sjaj koji joj dolikuje.

Društvo Sportskih ribolovaca Borak i nekoliko građana uz financijsku podršku proračuna Grada odradili su uistinu lijep posao koji je jasno vidljiv iz tjedna u tjedan.

Iako su u na početku same akciji čišćenja uz organizatore DSR Borak sudjelovali brojni građani, pripadnici GSS-a, Vatrogasci, ove posljednje akcije broj radne snage se drastično smanjio. Osim nekoliko ribolovaca, u pomoć je priskočilo par građana i nekoliko “Škripara” koji su hrabro ove subote nastavali uređivati svoju rijeku, te odradili uistinu “lavovski posao”.

U ove tri akcije uklonjene se velike količine smeća neodgovornih naših sugrađana, uklonjene brojne grane i drveća koja su bila uništena, osušena i koja su smetala samom toku rijeke Lištice da neometano teče svojim putem i kroz naš Grad.

Akcija neće statai jer još ima onih kojima je stalo da ponosno drže i čuvaju ono što stoljećima krasi naš Grad, naš prirodni biser na koji trebamo biti ponosni. Čišćenje i uređivanje će se nastaviti te ovim putem pozivamo sve koji su u mogućnosti, da već od sada ili naredne subote kada bude nova akcija čišćenja budu dio kolektiva koji će čuvati naš Široki Brijeg.

Ako ne shvaćate značenje ove pomoći u čišćenju, održavanju prirodnog bisera naše rijeke Lištice, pogledajte ponuđeni video prilog s posljednje akcije i samo presudite vrijedi li se boriti ili jednostavno dići ruke od svega i ne razmišljati kako će buduće generacije nastaviti živjeti, a mi glumiti kako nam je Široki Brijeg uvijek na 1. mjestu!

AUTOROVA ISPRIKA: Rekao sam dečkima koji su danas čistili Lišticu kako ću napraviti lijep članak, napravio sam mislim lijep video koji opisuje sve, ali kada sam na kraju vidio koliko su se uistinu trudili proteklo vrijeme, i kako je tako mali broj njih koji je odlučio nešto lijepo napravili, i doista napravio, nisam mogao a da svojim riječima ne opišem cjelokupnu situaciju trenutnog stanja u sažecima. Tako svima vama koji ste proteklih dana uređivali tok rijeke Lištice. Svaka čast na trudu i veliko Bravo, Bravo i za lika iz Mostara koji je došao danas pomoći svojim prijateljima.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info