VIDEO: Komesar MUP-a ŽZH-a Milan Galić u Dnevniku Naše TV potvrdio propuste u istrazi “slučaja Soldo”

ŠIROKI BRIJEG – Za 17-godišnjeg Milu Soldu iz Širokog Brijega rođendanska proslava pretvorila se u moru u noći s 8. na 9. listopada prošle godine. Pronađen je u lokvi krvi s teškim ozljedama glave na igralištu pokraj vikendice u kojoj su maloljetnici slavili rođendan.

Dva sata iza ponoći u širokobriješkoj hitnoj pomoći poziv su zaprimili da se radi o dečku na kojeg je pao okvir nogometnog gola. Odvezen je na centar urgentne medicine u Mostaru. Milini roditelji kažu kako je spominjao šake, “Ivo” i “Jure”, zbog čega se stvorila sumnja da do ozljeda nije došlo zbog pada gola.

Ozljede su bile višestruke. Na temelju medicinske dokumentacije utvrđen je potres mozga te sedam fraktura kostiju lica i vilice. Što se dogodilo te noći, Mile se ne sjeća, a prvo što pamti je bolnički krevet.

Policija se nije oglasila odmah, što je pobudilo sumnju kako se slučaj zataškava.

To je bio i razlog održavanja prosvjeda na središnjem trgu u Širokom Brijegu kao znak potpore Mili i njegovoj obitelji. Nakon toga osnovan je poseban istražni tim MUP-a Županije Zapadnohercegovačke koji je preuzeo ovaj slučaj.

MUP ŽZH-a u četvrtak se oglasio priopćenjem u kojem navodi kako je proveden niz vještačenja, ispitano 80 svjedoka te da za sada nema osnova za sumnju da je nad Milom Soldom počinjeno kazneno djelo, ali i da se istraga nastavlja.

Milina majka Ana u razgovoru za Našu TV rekla je da je ogorčena izjavama i postupcima MUP-a ŽZH-a. “Sve radnje koje je obavio novi tim MUP-a trebale su biti obavljene prvog dana. Ne smisla vještačiti opranu odjeću i uzeti dio tla po kojem su hodale desetine osoba, kao i dio zida. Preostaje mi samo zaključiti da oni ili ne znaju svoj posao ili ga ne žele raditi.”

U međuvremenu Milu čeka dugotrajno liječenje. Njegova majka rekla nam je da će njegovo ortodontsko liječenje trajati barem godinu i pol dana jer su snimke pokazale da su mu pomjerene i gornja i donja čeljust te da su pomaknuti korijeni zubi.

Komesar MUP-a ŽZH-a Milan Galić, gostujući u Dnevniku Naše TV, rekao je da policija ne štiti nikoga u ovom slučaju te da posao radi profesionalno i nepristrano.

“Jedan od rezultata istrage koji mogu podijeliti s javnošću je da Mile Soldo nije bio pod utjecajem narkotika. U tijeku je analiza popisa odlaznih i dolaznih poziva s telefona sudionika zabave kako bi se utvrdilo gdje su točno bile pojedine osobe”, rekao je Galić dodavši da vremenski odmak ne bi trebao nimalo utjecati na rezultate istrage.

Unutarnja kontrola u MUP-u utvrdila je da je šest policijskih službenika počinilo lakše povrede službene dužnosti, a trojica teže (nesavjesno, nepravovremeno obavljanje službenog zadatka). “Na ročištu je utvrđeno da su dva policijska službenika odgovorna za teže povrede službene dužnosti, a jedan za lakše. U tijeku je žalbeni postupak”, potvrdio je Galić.

U komentarima na portalima spominjalo se ime osobe koja uopće nije bila u mjestu u kojem se održavala proslava, utvrđeno je istragom, upozorio je Galić.

Cjelokupne razgovore s Anom Soldo i Milanom Galićem pogledajte u videoprilogu.

NasaTV.ba