Home slajd Glavna VIDEO: Kakve su to dokumente Andreju Plenkoviću predali članovi UZB

VIDEO: Kakve su to dokumente Andreju Plenkoviću predali članovi UZB

0
VIDEO: Kakve su to dokumente Andreju Plenkoviću predali članovi UZB

ŠIROKI BRIJEG – Dana 05.09.2017 godine prema protokolu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića predviđen je posjet Širokom Brijegu,gdje je predsjednik Plenković sa svojom pratnjom na putu iz Livna u 16,35 prvo posjetio Franjevački samostan, a nakon tog i Gradsko vijeće Grada Širokog Brijega,gdje su ga primili Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić, Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, te ministri u Vladi ŽZH na čelu s Ministrom Branitelja ŽZH Mladenom Begićem i ministricom pravosuđa i opće uprave Anitom Markić, te ostali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Hrvata u BiH, FBiH, ŽZH i Grada Širokog Brijega. U pratnji predsjednika Vlade Plenkovića bio je i Predsjednik HDZ BiH, Predsjednik HNS-a, te predsjedavajući Predsjedništva BiH dr.Dragan Čović, priopćeno je iz UZB.

Kako su naveli Članovi UZB iz 3/tri županije ŽZH, HNŽ i HBŽ su se spontano okupili u 16,00 sati na mostu kod Križa u Širokom Brijegu okupili kako bi zaželjeli dobrodošlicu predsjedniku Plenkoviću, te kako bi ga u kraćem razgovoru izvijestili o borbi i nastojanjima UZB za ispravljanje višegodišnje diskriminacije prema Braniteljima, veteranima Domovinskog rata,pripadnicima HVO-a bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, u BiH ali i u RH.

Negdje oko 16 i 30 sati djelatnici PU Široki Brijeg su od prisutnih članova UZB zatražili osobne iskaznice kako bi utvrdili identitet prisutnih članova jer kako su rekli“ svako okupljanje na javnom mjestu podliježe Zakonu o javnom okupljanju, “što su predstavnici UZB iz sve tri županije riješili na način kojim su svi predstavnici iz tih županija dali djelatnicima policije svoje osobne podatke i jamčili za javni red i mir na javnom mjestu,međutim postavlja se logično pitanje tko je i s kojom namjerom poslao djelatnike policije članovima UZB jer su isti bili na javnom mjestu kod križa,dostojanstveno i sa zastavama su željeli odati počast Predsjedniku Vlade RH, a opće je poznata činjenica kako se na tom mjestu kod križa U Širokom Brijegu bez ikakve prethodne najave i legitimiranja prisutnih članova vrši okupljanje građana u raznim prigodama za vrijeme Božićnih, Uskršnjih i svih drugih blagdana i manifestacija čemu smo svi svjedoci.

Stoga nad tim legitimiranjem članova UZB stoji tisuću ??????????????????????????? ali ti upitnici neka služe poglavito na čast onim koji su djelatnike policije spremili u tu akciju a njihova se imena znaju, a nalaze se u sjedištu MUP-a u Ljubuškom, i ta su imena već odavno poznata članovima UZB ŽZH a naročito od 25.04.2017 godine kada su blokirani granični prijelazi Gorica i Bijača, i kada je na članove UZB spremljena interventna i temeljna policija zbog čega je zatražena smjena upravo tih predstavnika koji su i danas spremili ove jadne djelatnike na članove naše udruge ali????!!!!

Međutim razboritošću rukovodstva UZB i prisutnih djelatnika policije stanje je relaksirano na način kojim su 4/četiri predstavnika UZB u sastavu Drago Grbavac, Predsjednik UZB/Borci BiH, Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH, Vjekoslav Dragoja Predsjednik UZB-Podružnica Posušje, te Petar Ereš Predsjednik UZB-Podružnica Ljubuški bila pozvana u zgradu Gradskog vijeća u Širokom Brijegu na razgovor s predsjednikom Vlade RH dok su ostali članovi UZB njih oko 100 zamoljeni da ostanu kod križa dok traju razgovori njihovih predstavnika u zgradi Gradskog Vijeća,dok će Predsjednik Vlade Plenković pri odlasku u Mostar pozdraviti prisutne članove UZB.

Pri ulasku u zgradu Gradskog Vijeća Predsjednik Vlade Plenković se rukovao s predstavnicima UZB, kao i Dragan Čović i gdje im je obećano kako će Predsjednik Plenković mimo predviđenog protokola odvojiti nekih 5 minuta predstavnicima UZB kako bi ga oni informirali o svojim zahtjevima.

Po izlasku iz Zgrade Gradskog vijeća Grada Širokog Brijega Predsjednik Vlade RH Plenković je prišao predstavnicima UZB kojem se prvi obratio Predsjednik Podružnice UZB iz Posušja i uručio mu poklon, majicu s amblemom UZB-Podružnica Posušje.

Nakon njega njemu se obratio Petar Ereš Predsjednik UZB Podružnica Ljubuški koji je u kratkim crtama zamolio Plenkovića da on kao Premjer Vlade RH vodi računa o najranjivijoj populaciji Branitelja HVO-a iz borbenog sektora kojih nema više od 9 000 bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, moleći ga da i njih uključi u program sustavne i trajne skrbi kao i 82.000 pripadnika HV-a bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu koje je RH prepoznala kao najprioritetnije jer je to moguće, pravedno i ostvarivo a sve sukladno zakonskim rješenjima o pravima Branitelja u RH.

Vlado Marušić Predsjednik UZB ŽZH je Predsjednika Plenkovića izvijestio u kratkim crtama o njihovom sastanku s Ministrom Branitelja RH Tomislavom Medvedom u Zagrebu i s kojim sastankom su izrazito zadovoljni jer je u Zakon o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji u RH ugrađen i dio kojim se znatno proširuju prava pripadnika HVO-a iz borbenog sektora, te kako su predstavnici UZB u javnoj raspravi na taj zakon dostavili svoje a,prijedloge i sugestije od kojih je većina prihvaćena.

Ono što predstavnici UZB očekuju od resornog ministarstva RH i Predsjednika Vlade RH je proširenje međudržavnog ugovora na polju stradalnika Domovinskog rata između RH i BiH, broj 2/06 kojim bi se trebala još više proširiti prava pripadnika HVO-a iz borbenog sektora, odnosno u potpunosti izjednačiti prava tih pripadnika s pravima koja imaju pripadnici HV-e kojih nema više od 9.000 u BiH iako cifre pripadnika HVO-a koje su dostavljene u ministarstvo Branitelja RH ne odgovaraju pravoj istini i što stvara pomutnju među pučanstvom u RH.

Na kraju Marušić je uručio Predsjedniku Vlade RH Plenkoviću njihove zahtjeve u pisanoj formi, i gdje je Plenković obećao te zahtjeve dostaviti resornom ministru Branitelja Tomislavu Medvedu kao i na znanje Vladi RH.

Na kraju razgovora Predsjednik Vlade RH Plenković je pri odlasku u Mostar na kratko zastao u koloni kod križa gdje je pozdravio članove UZB koji su ga čekali sa svojim transparentima i zastavama hrvatskog naroda.

Poštovani Branitelji članovi UZB!

I danas je izvojevana još jedna pobjeda naše udruge. Uspostavili smo iskren kontakt s Predsjednikom Vlade RH i dali mu na znanje,odnosno uručili mu zahtjev kojim tražimo potpuno izjednačavanje prava pripadnik HVO-a i HV-a iz borbenog sektora što je realno, moguće i provedivo imajući u vidu kako su svi državljani RH jednaki pred zakonom a pripadnici HVO-a to u velikom dijelu jesu.

Dobili smo čvrsto jamstvo kako će Vlada RH i Ministarstvo Branitelja RH i dalje voditi sustavnu i blagonaklonu politiku prema pripadnicima borbenog sektora HVO-a jer i pripadnici HVO-a kao i pripadnici HV-a su štitili međunarodne državne granice RH od zajedničkog neprijatelja.

Što se tiče naših prava u BiH i FBiH naša borba se nastavlja jer uskoro počinju sjednice Zastupničkog i Doma Naroda gdje se nalaze naši zahtjevi sadržani u Rezoluciji Branitelja i tu očekujemo konačni uspjeh i usvajanje naših zahtjeva.

Danas ste kao i mnogo puta do sada pokazali izuzetno zajedništvo, mobilnost i discipliniranost i na tome vam velika hvala Branitelji.

Ponašali ste se upravo onako kako istinski Braniteljima to i dolikuje. Dostojanstveno i pristojno. Pokazali ste se upravo u onakvom svijetlu kako smo to zamislili osnivanjem Dragovoljnih Interventnih Vodova(DIVOVA) a naše današnje okupljanje je upravo bio prvi veći test u organiziranju takvih DIVOVA, stoji na kraju priopćenja UZB.

SirokiBrijeg.info