VIDEO: Izgleda da smo svi mi – ovce… -Ulje prodaju po još većoj cijeni a otkup snizili na 3 KM??

Nakon malo “guglanja” smo došli do zanimljivih informacija. Poslije snižavanja otkupne cijene po kilogramu smilja sa 6 KM na upola manju od 3 KM, smiljari su se uzbunili i malo negodovali, piše FB stranica “Hercegovina – uskoro zemlja prosperiteta”.

Doduše nikome nije bilo drago ali se negodovanje manifestiralo samo kroz komentare na internetu i na tome je izgleda ostalo ako isključimo informaciju koja je puštena kroz medije neprovjerena a radi se o malim i srednjim smiljarima koji se udružuju u zadrugu preko koje će tobože vršiti otkup po cijeni od 5 KM. Nikakvog broja ni imena i adrese se u toj objavi nije moglo naći a ni preko intenzivnijeg traženja. Izgleda pak da je ta objava sastavljena u nekoj birtiji i da je to ”spin” očajnih smiljara kojim se pokušalo ”zabrinuti” velike proizvođače ulja..

oilsm2962016 2

Kako god bilo, ne vjerujemo da je upalilo niti da će takvo nešto upaliti dok se zaista nešto ne dogodi, odnosno dok se ne pokrene opisana zadruga i projekt. Mi smo nakon toga odlučili provjeriti koliko stvarno naše smiljare brine niska cijena za koju preko interneta danima izražavaju negodovanje te koliko su se naši smiljari unijeli i zadali oko prodaje smilja, odnosno koliko ih je pokušalo bar odnijeti ulje na destilaciju i prodati ga preko interneta ili samo postaviti prodaju ”na suvo” pa vidjeti hoće li nakupiti narudžbi i isplati li se to raditi preko interneta.

oilsm2962016 1

Nažalost smo se razočarali. Na ključnim stranicama poput ebay-a, alibaba-e i sličnih nismo pronašli niti jednog običnog ponuđača iz Bosne i Hercegovine, no zato smo pronašli više tvrtki koje se bave otkupom i koji drže cijene od 1900 dolara pa do čak 3000 dolara!

Uzmemo li u obzir otkupnu cijenu od 3 KM po kilogramu te izjave proizvođača da je za kilogram ulja potrebno od 350-500 kg, jednostavno je zaključiti da im je profit i više nego velik. Izjave da je lani cijena kilograma ulja bila oko 1500 eura pa dosezala u nestašici čak i 2000 eura pa srozavanje otkupne cijene na 3 KM pri izjavama da se smilje i dalje mnogo traži te da će ga nedostajati i ovog ljeta ne donosi ništa ”pametno” za zaključiti osim toga da ove tvrtke deru obične plantažere. No, ako smiljarima to odgovara i očito ne rade ništa da to promijene osim kukanja preko tipkovnice, tko smo mi da se bunimo?

Izgleda da smo svi mi – ovce……..i ostat ćemo ovce?

FB “Hercegovina – uskoro zemlja prosperiteta