ŠIROKI BRIJEG – Radovi postavljanja cijevi za otpadne vode po Širokom Brijegu i nakon lokalnih izbora ponovno su “u modi”.

Dok pojedini “stručnjaci” iz fotelja o rokovima napamet pričaju i time stvaranju pomutnju i revolt među građanima jer ništa nije završeno onda do kada je predviđeno, situacija na terenu je puno kompliciranija nego se mislilo.

Neke od firmi koje su radile na ovim projektima toliko su loše svoj posao odrađivale, da se po nekoliko puta trebalo kopati već iskopano i zatrpano. Kako će to izgledati u narednim godinama moglo bi se uskoro i vidjeti kada počnu cesta pucati, a postavljeni šahtovi propadati i time stvarati poteškoće ne samo u cestovnom prometu, nego samim građanima, a da ne pričamo o novim i dodatnim troškovima za njihove sanacije.

radovisiroki1016_22

Kada su rokovi bili postavljati za završetak radova na pojedinim dionicama ceste, nije se izgleda mislilo na brojne cijevi i kablove koji se već tu nalaze postavljani i koji nisu bili adekvatno označeni pa je dolazilo često do puknuća i prekida, nije se mislio na to koliko je teren “tvrd”, kako je rekao gradonačelnik Miro Kraljević nakon nekoliko mjeseci probijenog roka izvođenja radova u ulici Stjepana Radića, pri čemu je vjerovatno mislio na tvrdi hercegovački kamen!? Kako god bilo, ulica Stjepana Radića kao i mnoge druge po gradu su odrađena i završene, ali kako, u narednim godinama će se doznati.

Naselje, Njivice koje se nalazi odmah preko spomenute ulice Stjepana Radića, a koje povezuje ulica Dubravska, sada je na redu!

radovisiroki1016_14

Firma Kepalo – Kop iz Gruda, koja radi na izvođenju ovih radova u spomenutom naselju, nailazi na brojne poteškoće pri iskopavanja, a koje im stvaraju velike kamene gromade koje trebaju razbijati kako bi došli do željene dubine za postavljanje cijevi, gdje se kopa i do dubine od 7-8 metara iz razloga što se neki stambeni objekti nalaze puno niže od same prometnice, a svi oni bi trebali imati povezanost sa glavnom cijevi za otpadne vode, kao i ostalim instalacijama.

Nakon što se završi jedan dio prometnice i cijevi postave, taj dio se zatrpava i donekle otvara za pristup kućama i prelazi se na drugi dio, tako da ne dolazi do problema što su pojedine firme ranije radile gdje su prokopavale cestu u dužini od nekoliko stotina metara i ostavljale ih takve mjesecima.

Kada se završi ova trasa ceste sa postavljanjem cijevi, uslijediti će postavljanje električnih kablova, a što će učiniti EP HZHB i tako zakopano, ponovno će na neko vrijeme biti otkopano. Samo se nadamo kako prije postavljanja električnih kablova neće asfaltirati prometnicu.

Kako izgleda jedan prosječan dan kopanje ovog kanala u Dubravskoj ulici i prepreke s kojima se susreću izvođači radova, pogledajte u ponuđenom video prilogu:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info