VIDEO: Dan kada su “Horde zla” pokušale ulice Širokog Brijega pretvoriti u Bliski istok!

Napadnut je Široki Brijeg. Napali ga navijači Sarajeva u iznimno dobro organiziranoj akciji.

Počeo je rat. Zvonili su telefoni i još uvijek rijetki mobiteli. Rodbina iz dijaspore nije znala što se događa.

Zabrinuli se. Čuli na vijestima.

Napadnut je Široki Brijeg. Napali ga navijači Sarajeva u iznimno dobro organiziranoj akciji.

Na današnji dan, 4. listopada 2009. godine, prije točno osam godina, oko stadiona Pecara u Širokom Brijegu vodio se ulični rat između navijača Sarajeva i lokalne policije, domaćih navijača i običnog stanovništva.

Narod na ulicama.

Neredi su se dogodili uoči utakmice Širokog Brijega i Sarajeva koja tog dana nije niti odigrana, a smrtno je stradao 24-godišnji Sarajlija Vedran Puljić koji je ubijen hicem iz vatrenog oružja. S obzirom da je tog dana većina policijskih snaga bila raspoređena u Mostaru gdje se igrala utakmica Zrinjskog i Veleža i na kojem se očekivao ‘devar’, Horde zla su u rušilačkom pohodu uništile sve prostore u sklopu stadiona Pecara te ostale objekte u blizini šrokobriješke ljepotice. Također, zapalili su i jedan policijski automobil, a na desetke drugih su uništili. Navodno su planirali u zrak dignuti i obližnju benzinsku postaju. Naslovnice novina u ponedjeljak i utorak izgledale su grozno i prizori su podsjećali na Bliski istok.

Rukama izvaljivali ploče na pločnicima

Pločnici obično služe za šetnju, eventualno vožnju bicikla ili automobila, ako ste baš uporni. Sarajlijama su ploče na pločniku služile kao oružje. Čupali su ih doslovno golim rukama.

Također, sarajevski huligani su na kućnom pragu nožem ranili Širokobriježanina Željka Zadru, a za taj čin nitko nije odgovarao. Za ubojstvo 24-godišnjeg pripadnika Hordi zla donedavno osumnjičeni bio je Oliver Knezović protiv kojeg je završen postupak u Splitu. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izmijenilo je optužnicu protiv Olivera Knezovića te se on više ne tereti za ubojstvo Vedrana Puljića, po optužnici, tereti ga se za pokušaj ubojstva a nije utvrđeno koga, te za opće opasnu radnju, odnosno, nasumično pucanje.

Politika se umješala brzo, jer u nas ništa ne može bez tog. Nakon Kebine “zamolbe” ekspresno je naređeno da da se pritvoreni navijači Hordi zla puste vani, a tužitelj koji je donio odluku danima je imao policijsku pratnju pred kućom. I Knezović se s(p)retno iskrao.

Prosvjedi i reakcije

Nakon nereda koji su Hrvatima došli u važnom trenutku, krenule su prvo reakcije, zatim i prosvjedi. Situacija na prosvjedima bila je došla kao naručena da se konačno javnost u Hrvatskoj uputi u situaciju i da se i u javnom diskursu progovori o trenutnoj nepovoljnoj situaciji Hrvata u Federaciji BiH. Dobar dio tadašnjeg “PMS-a” (političko-medijsko Sarajevo) bio je neugodan i pokazao je svoje pravo lice uporno optužujući Široki Brijeg (pogledati emisije Otvorenog na HRT-u) uz ignoriranje činjenice da su nerede u i oko stadiona na kojem ni državna reprezentacija ne igra započele Horde zla.

Nakon par dana na prosvjedu na središnjem Širokobriješkom trgu okupile su se tisuće ljudi. Bio je to prvi ozbiljniji spontani prosvjed i reakcija građana nakon zaustavljanja tenkova na Pologu. Ni upad tenka u Hercegovačku banku nije izazvao sličnu reakciju.

Od 2009. do 2017. nije se promjenilo mnogo toga. Horde zla su i dalje zle. FBiH je i dalje ista i jednako nepovoljna za Hrvate, nogometni stadioni i dalje su mjesta gdje se ispoljavaju političke poruke, tadašnji akteri više-manje su i danas akteri, PMS je i dalje neugodan, a državna reprezentacija i dalje ne igra na širokobriješkoj ljepotici.

Dnevnik.ba