ŠIROKI BRIJEG – O Kočerinskoj ploči nadomak Širokog zna se relativno malo. Tek nešto više od metar visoka kamena ploča iz 1404. godine svjedoči o velikim povijesnim događajima između kraljevine Bosne, njenog hercega te odnosa s Dalmacijom čak i Ugarskom.

“Navedena su kronološkim redom imena petorice vladara onodobne banovine a kasnije kraljevine Bosne”, kaže Grga Mikulić, turistički radnik u Širokom Brijegu za Al Jazeeru.

Klesanje ćiriličnih slova Grge Mikulića sa Kočerinske ploče bi samo po sebi bio svojevrstan turistički raritet da u BiH, a naročito u Hercegovini, nismo svjedoci jedne druge pojave – uništavanja ćiriličnih dijelova prometnih znakova.

Riječ je o današnjoj standardiziranoj ćirilici, jednom od dva službena pisma u BiH.

Iako Milenko Madunović, koji je trenutačno v.d. ravnatelj policije MUP-a ZHŽ-a, kroz video prilog uvijerava ove naivne “bosance” sa Al Jazeeru da policija radi sve kako bi pronašla i sankcionirala počinitelje jer se radi o ozbiljnom kaznenom djelu za koje je zapriječena čak i zatvorska kazna. Mi koji ovdje živimo, čak smo i svjedoci toga kako se naša policija “pretrgla” prolalazeći šaraše istih.

Kako se voli ćirilica s jedne i druge strane Grada, pogledajte u video prilogu kolega s Al Jazeere:

SirokiBrijeg.info