VIDEO: BMW pokazao motocikl budućnosti na kojem nećete trebati kacigu

Nakon BMW-ovog automobila, Rolls-Roycea te Minija i BMW Motorrad predstavio je svoje vozilo za budućnost: BMW Motorrad Vision Next 100.

Za njega vam ne treba kaciga ni zaštitna oprema osim posebnog odijela od tekstila sa senzorima, okvir i ovjes su jedno, a pogon je ekološki, odnosno ne ispušta ugljični dioksid. Naravno, riječ je samo o konceptu, iako su u BMW-u napravili neku vrst prototipa. Kažu kako vozaču žele ostaviti analogno iskustvo u digitalnom svijetu.

To se vidi i po cilindrima bokser motora koji su ostavljeni kao dizajnerski element odnosno hommage BMW-ovim motociklima s konvencionalnim pogonom. Motocikl bi po današnjim standardima bio ekstremno ‘gol’, no Bavarci tvrde da je pametan raspored površina takav da klasičan oklop nije uopće potreban.

motorbnwnex15102016-2

Naprimjer, kad se okrene upravljač, cijeli se okvir prilagođava te ovisno o brzini štiti vozača od vjetra. Isto rade i cilindri bokser motora, koji su uvučeni kad je motocikl statičan, a potom se šire/izvlače prilikom vožnje. Amortizaciju osim okvira omogućavaju gume koje imaju prilagodljivu površinu, a sve zajedno radi u slozi s mnoštvom senzora.

Toliko dobro, tvrde u BMW-u, da na ovom motociklu kaciga nije potrebna, a mašina će i ‘misliti’ za vozača i neće mu omogućiti da se dovede u nezgodnu situaciju te padne. Sve informacije dostupne su na displeju umjesto instrumenata i na naočalama, integralnom dijelu opreme motocikla, kao što je to i odijelo.

Ono prati temperaturu tijela i otkucaje srca vozača pa ovisno o tome hladi ili grije. Nema više znojenja u ljetnim danima ili smrzavanja u jesen ili proljeće, kaže BMW. Ukratko, budućnost je svijetla za motocikliste ako je suditi po BMW-ovom konceptu.

tPortal.hr