ŠIROKI BRIJEG – Dan sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje, Stipića livade, Grabovice, Uzdola, Križančeva sela i mnogih drugih hrvatskih stratišta, kao i svih branitelja koji su svoje živote dali za obranu u čast svoje domovine obilježen je i večeras u Širokom Brijegu na Trgu širokobrijeških žrtava simboličnim paljenjem svijeća i molitvom.

Brojni građani Širokog Brijega kao znak poštovanja prema svim žrtvama došli su zapaliti svijeću, pomoliti se i makar u mislima prisjetiti se tih teških trenutaka koji su obilježili našu generaciju.

Prije 26 godine, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Na srpskoj strani više od 30 000 vojnika i paravojnika, pod vodstvom zapovjednika Mrkšića i majora Šljivančanina, 400 tenkova, stotine minobacača i topova, prevlast u zraku i na Dunavu. Na hrvatskoj strani, manje od 2000 branitelja s lakim naoružanjem, zaštitara, policajaca i dragovoljaca pod vodstvom zapovjednika Dedakovića, opskrbljivanih željeznicom i noćnim pošiljkama iz poljoprivrednih aviona. Pomagale su im hrvatske postrojbe sa zapada, u zaleđu srpskog obruča.

Bombardiranja su potpuno uništila grad, na koncu je bilo između 600 i 800 projektila dnevno. Pregovarač europskih predsjedatelja veleposlanik Wynaendts, izjavio je poslije kratkog posjeta Vukovaru, 28. kolovoza, da je bio dotučen nasiljem i razaranjima. U podrumima je živjelo 15 000 preostalih civila, od toga 2 000 djece.

Samo hrvatske žrtve u Vukovaru procjenjuju se na 2 000 mrtvih, 2 500 invalida i 2 700 nestalih, te 50 000 preseljenih na cijelom području.

Dan poslije pada grada, tenkovi i topovi koji su Vukovar sravnili sa zemljom, pokrenuti su prema zapadu i zauzeli su položaje oko Vinkovaca (84 % Hrvata) i Osijeka (78 % Hrvata). Ratna mašinerija nastavila je svoja osvajanja i svoje žalosno djelo jer međunarodna zajednica nije poduzela ništa presudno da se obeshrabri politika koja je dovela do opsade Vukovara.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info