FOTO: Mili Marušić

Taman kada su se navikli da službenim vozilima idu od točke A do točke B, i pri tome gdje stanu lijepo se stacioniraju i zaustavljaju vozila kako bi pisali prometne prekršaje. Novi ministra MUP-a ŽZH David Grbavac priušti im pravo malo iznenađenje.

A iznenađenje ne bi bilo iznenađenje da nije tempirano na vrijeme!

Sjećate li se kada ste zadnji puta vidjeli policijskog djelatnika da šeta ulicama grada i s osmjehom na licu razgovara s ljudima, ulijeva im povjerenje i sigurnost?

Pretpostavljam kako nove generacije uopće ne znaju kako je to dio policijskog posla, a oni malo stariji zasigurno se sjećaju tih vremena, ali izgleda kako je došlo vrijeme da policajci se ponovno vide na ulici i među narodom!

Brojni stacionirani radari postavljeni diljem Županije Zapadnohercegovačke uveliko su posljednjih godina smanjili brojne prometne prekršaje, teže ozljede sa smrtnim posljedicama, a policijske postaje postale su “poštanski ured”. Slikovito rečeno policijska postaja postala je kao ured Djeda božićnjaka kojem pisma prometnih prekršaja šalju iz glavnog centra, a na kraju oni svakodnevno umjesto poklona na kućne adrese šalju uplatnice za počinjeni prekršaj.

Sve u svemu, iako nas mnoge iritiraju toliki radari, oni na kraju imaju pozitivan učinak što prema vozačima, što prema državnoj blagajni i tako na bolje opremanje i nadamo se jednog dana i veće plaće prema policijskim službenicima kako bi svoj posao obavljali časno i pošteno!

Godinama su brojni obični policajci bili “zlostavljani” od sustava, i briga prema njima je bila skoro pa nikakva. Uvjeti rada su bili gori nego u nekim sadašnjim trgovačkim lancima koji svoje radnike iskorištavaju do maksimuma pa se čude kako nitko neće da radi po njihovim pravilima. Isto tako u policiji se počela situacija otimati kontroli, pa su uslijedili brojni prosvjedi, tužbe i puno toga je izašlo u javnost kakav se kriminal odigrava u njihovim redovima, a to je tek početak i puno toga će u javnost još izlaziti.

Po svemu koliko smo mogli upratiti i razgovarati s brojnim policijskim službenicima, neke se stvari poboljšavaju, a ima još puno toga na čemu se treba raditi i svemu tome ćemo više pisati u narednim tekstovima.

Vratimo se sada na pozitivan primjer u kojem se pokazuje briga za policijskog službenika koji treba biti “ogledalo društva” u kojemu živimo.

Nakon što su početkom kolovoza 2017. godine dobili nove uniforme, doduše ljetne. Ovih dana su dobili i zimske. Zamjenske neke dijelove opreme nisu imali, kao što ni sada nemaju zamjenske hlače, tako da su prisiljeni nerijetko riskirati kako se ne bi uprljale što im stvara jedan vid prepreke u radu.

Dan prije Božića, 24.prosinca 2019.g. novi ministar MUP-a ŽZH David Grbavac potpisuje nabavku 270 pari ljetnih cipela za policijske službenike koje će isporučiti firma Jaćimović iz Banja Luke za ukupnu cijenu od 40.435,20 KM s PDV-om.

Na raspisani javni natječaj koji je pokrenut 1.kolovoza 2019.g pristiglo je pet ponuda. Iako navedena firma nije bila najpovoljniji ponuđač, ista je ponudila najkvalitetniji proizvod koji zadovoljava sve uvjete i kvalitetu što će im zasigurno olakšati kretanje, pa tako i rad.

Iako nije sve u cipelama, treba nešto biti i u kondicijskoj spremi, ali s cipelama od 148 KM po paru, ne sumnjamo kako se i kondicijska sprema može popraviti!

Prema prijeko potrebnoj opremi za policijske službenike nema potrebe štedjeti jer mnogi ovise o njima i njihovu radu. Nedavnom novom uniformom i napokon kvalitetnim cipele, nadamo se i vjerujemo kako će ponosno koračati ka novim izazovima, a i ulicama gradova i općina na području ŽZH i tako se približiti narodu i vratiti ukaljano povjerenje. A mi ćemo nastaviti pisati i pozitivno i negativnom o njihovom radu i neradu!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info