Uhvaćeni migranti u Širokom Brijegu angažirani za Lokalne izbore u šest političkih stranaka

Nakon nedavne spektakularne akcije u Širokom Brijegu kada je uhvaćeno šest migranata koji su se ukradenim vozilu iz Mostara zaputili na Blidinje, stigle su nove informacije kako su isti ubrzo angažirani u političke stranke koje djeluju na području Širokog Brijega.

S obzirom na to kako se djelatnicu PU Široki Brijeg nisu baš uspjeli s njima sporazumjeti osim jedino da su razumjeli kako traže politički azil na području Županije Zapadnohercegovačke, bili su primoreni zbog nedostatka stanovništva kojeg bi mogli kažnjavati pronaći adekvatan način kako da ih zadrže, jer su svjesni situacije kako neće ubrzo imati tko puniti proračun, a osim toga, sve je više njihovih zemljaka na ovom području i bilo bi u redu da im daju političku zaštitu, i na vrijeme ih pripreme kako bi nove migrante koji budu dolazili što lakše imali pod kontrolom.

Ovaj potez je odobren od samog vrha svih političkih stranka s područja ŽZH i od samog Dragog vođe, te je predloženo kako bi bilo poželjno da već se krene s njihovom pripremom i ponude kao mogući kandidati za Gradsko vijeće Širokog Brijega.

Iako su se skoro sve stranke složile u tome da već krenu obučavati ih, nisu se složili da svi budu u istoj stranci. Nakon višesatnog natezanja oko toga postignut je dogovor da svaka stranka može uzeti po jednog migranta, a kasnije neka se oni potrude da dovedu novo članstvo, svako za svoju političku opciju.

Vodeća stranka HDZ BiH imala je pravo prva birati tko će biti njihov predstavnik u Gradskom vijeću, a ostali predstavnici stranaka su morali izvlačiti šibice i čija bi manja bila, on je sljedeći birao. Stanke koje su se još borile za svoje predstavnike bile su HSP, HSP dr. Ante Starčevića, HDZ 1990, HRS i HKDU – Hrast.

Portal SirokiBrijeg.info donosi Vam predstavnike političkih stranka iz reda Sirijaca za predstavnike u Gradskom vijeću Širokog Brijega:

Hamm Zady Al Bozdular izabran je za predstavnika HDZ BiH, isključivo iz tog razloga jer njegova vještina isključivo ja vožnja auta i bježanje od policije, ali prilikom uhićenje tog 18. listopada u Širokom Brijegu nije pružao nikakav otpor, nego je časno i pošteno ostao za volanom nakon što ih je policije presrela i prepriječila im put. Njegovi prijatelji iz vozila su tada se razbježali svatko na svoju stranu, i na kraju i oni su svi bili uhićeni. Dok je Al Bozdular do kraja ostao vjeran svom vozilu i mirno prihvatio predaju organima reda, kasnije mu je ustanovljeno kako je bio pod puno većim utjecaje alkohola od dozvoljenoga. Što je značilo za HDZ BiH, ako može toliko popit, može i toliko pojest što njima odgovara.

Nakon što u HDZ-ovci odabrali svoga kandidata, predstavnik HSP-a BiH je izvukao prvi najmanju šibicu, i za svoga predstavnika je izabrao Aydymyn Musdagy Zadoma.

Aydymyn Musdagy Zadom je izabran u redove HSP-a BiH zato što je u svom prezimenu imao Zadom, i s čime bi uklonili brojne prozivke zbog tog pokliča i češće bi mogli vikati Za Dom, a pri tome njemu davati podršku. Osim prezimena, Zadom je bio najviše tamnoput od sviju njih i mogu mu dati nadimak “Crna Legija”!

Predstavnici HRS-a idući su birali i odabrali su Gaharly Balyk Yuzyaria.

Gaharly Balyk Yuzyar imao je vrline radikalnog vođe i glavne “galamdžije”, a to je ustanovljeno u PU Široki Brijeg nakon njegova privođenje. Kako su djelatnici Policijske postaje opisali u svom izvješću, Balyk Yuzyar se opirao da odgovori na bilo koje od pitanja i samo je nešto galamio dok su ga njegovi prijatelji podupirali tihim tonom.

Kako se smanjivao broj novih vijećnika, ostala su još njih trojica i izbor sve manji. Predstavnici HDZ-a 1990 odabrali su Oz-ozi Oturmaka.

Oz-ozi Oturmak imao je vještinu smirene osobe koja je sjedila po strani, ali po policijskom izvješću bio je jedan od posljednji kojeg su uhvatili i koji se vješto pokušao kamuflirao u sijeno u jednoj štali na području MZ Brig. Kada su policajci ušli u tu štalu, već je napola bio otkriven jer je krava pojela većinu sjena! Iz tog razloga je dobio prednost kako bi ga naučili stvarnom prikrivanju, i da duže bude ne primijećen, ali da djeluje.

Ostala su još dvojica Hemme Ayallaryn Musdagy i Hamdija Hamdo Diyip Atlandyrydi, nitko nije znao njihove sposobnosti sve dok nije odlučeno tko će idućeg izabrati iz redova dviju političkih opcija što su ostale, HKDU – Hrast i HSP dr. Ante Starčevića .

Najmanju šibicu od njih dvoje izvlači HSP dr. Ante Starčevića i ima dvojica za izabrati. Odluka pada na Hemme Ayallaryn Musdagya koji je posljednji pronađen, a koji se cijelo vrijeme vješto skrivao u prtljažniku vozila dok su ostale naganjali.

Musdagya je imao vrlinu da dok su bili u policijskoj postaji oko sebe okupi sve policajke koje su tu večer bile na smjeni i koje su uživale u njegovu društvu dok je on njima pokazivao svoje poluraspale tenisice u kojima je bježao po Širokom Brijegu više od dva sata kroz silni krš i grmlje od njihovih muških kolega. Osim toga simpatičan je bio jer je nije previše tamnoput poput njegovog kolege Aydymyni Musdagy Zadoma, nego kafen, a i lijepo se smijao svo vrijeme i podilazio im, stajalo je u izvješću PU Široki Brijeg.

Posljednji preostali migrant Hamdija Hamdo Diyip Atlandyrydi upao je u najveće probleme jer se vodila borba da li da ga HKDU Hrast preuzme ili ne. Razlog tome je što Hamdija Hamdo Diyip Atlandyrydi nije bio katolik, jedino što ga se moglo povezati s njihovom strankom i vrlinom koja je njima odgovarala, je ta, da je imao frizuru poput hrasta! Njegova smirenost i trenutak za javiti se, nisu mu puno pomogli!

Uslijedili su brojni pozivi prema čelnom čovjeku HKDU-a Hrast i objašnjavanja situacije kako bi pokušali pronaći rješenje. Sati su prolazili ali ideje nije bilo! U jednom trenutku kolege iz oporbenih stranaka im priskaču u pomoć tražeći zajedno neko rješenje. Jedno od njih je bilo da mu promjene ime Hamdije Hamde Diyip Atlandyrydija u Davor Lavor, a što se tiče vjere to je bio malo teži posao jer niti je on to htio, niti bilo tko od predstavnika crkve da ga krste bez njegova izričitog pristanka.

Nakon brojnih pregovora, napravljen je kompromis da pod imenom Davor Lavor bude katolik, a Hamdija Hamdo Diyip Atlandyrydi musliman. Gradske službe su odmah po naređenju prihvatile rješavanje papirologije.

Ovim činom Grad Široki Brijeg, kao i brojni građani dobili su mogućnost na narednim lokalnim izbore u BiH predviđenim za dan 15.studeni 2020.godine, biraju na demokratski način novih šest imena na listama političkih stranaka s području Širokog Brijega.

NAPOMENA: Priča je satiričnog sadržaja, s unaprijed predviđanjem budućih kandidata za Gradsko vijeće Širokoga Brijega!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info