FOTO: Mili Marušić

Dana 18. veljače 2020. g. ispred portala SirokiBrijeg.info uputili smo prema Upravi policije ŽZH Zahtjev za informacijama o prometnoj nezgodi koja se dogodila u Širokom Brijegu 15.veljače 2020.g.

Naime, dana 15.2.2020. g. došlo je teže prometne nezgode u Širokom Brijegu pri čemu je jedna osoba (Mirko Rotim) zadobio teže tjelesne ozljede nakon čega je vozilom Doma zdravlja Široki Brijeg prevezen u SKB Mostar na daljnju brigu oko zdravstvenog stanja.

Sukladno sa Zakonom o medijskoj slobodi pristupa informacijama F BiH nadali smo se kako će nam odgovoriti na pitanje što se dogodilo tog dana.

A pitanja su bila sljedeća

-Pri udaru pješaka, je li se isti nalazio na pješačkom prijelazu ili u njegovoj zakonski propisanoj blizi?

-Jeli se vozač zaustavio i pomogao unesrećenom?

-S obzirom na situaciju da li je vozač alkotestiran, i ako je, da li je imao alkohola u organizmu?

Pitanja i više informacija o ovom događaju zatražili smo iz razloga jer do dana današnjeg MUP ŽZH se nije oglasio s više informacija o tom nesretnom događaju preko svoje Službene web stranice, pa čak ni spomenuo kako se isti dogodio.

Imajmo pri tome na umu, kako se izgleda politika zataškavanja nekih događaja i iznošenja javnosti nastavljaju u Upravi policije ŽZH. Izgleda kako nekome to nije u interesu da se objavi kao što se olako objavljuju sitni prekršaji i medijima guraju pod neki senzacionalizam da se vidi kako oni nešto rade, dok mnogi slučajevi prolaze nekažnjeno. Ali ni tu ništa nije čudno kada znamo kako i među njihovim redovima ima prestupnika, a neki su i dalje na čelnim pozicijama.

Sreća, postoje i oni koji će svoj posao raditi, a koji su također na državnom proračunu i javnosti kazati kako svoj posao rade i da su zaslužili plaću. Javili smo se s istim upitom i prema Tužiteljstvu ŽZH u Širokom Brijegu od kojih smo zatražili iste informacije.

“Vezano za Vaš zahtjev za pristup informacijama o prometnoj nezgodi koja se dogodila 15.2.2020. godine u Širokom Brijegu obavještavamo Vas da u ovoj fazi postupka nismo u mogućnosti odgovoriti na postavljena pitanja o prometnoj nezgodi u kojoj je ozlijede zadobila osoba M.R. (1939.) iz Širokog Brijega.

Ono što možemo reći jest da je tužitelj Josip Aničić otvorio istragu protiv S.R. (1972.) iz Širokog Brijega zbog kaznenog djela Teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa iz čl. 336 st. 3 u vezi s kaznenim djelom Ugrožavanje javnog prometa zbog omamljenosti iz čl. 333 st. 2 u vezi sa st. 1 Kaznenog zakona Federacije BiH.

Tužitelj je naložio da se provede vještačenje tehničke ispravnosti vozila, prometno-tehničko vještačenje, vještačenje tjelesnih ozljeda oštećenog M.R., kao i njegovo saslušanje, te saslušanje svih drugih osoba koje bi mogle imati saznanja o prometnoj nezgodi koja se dogodila dana 15.2.2020. godine u Ulici Antuna Mihanovića u Širokom Brijegu u neposrednog blizini ugostiteljskog objekta Hotel „Park“” priopćeno je za portal SirokiBrijeg.info iz Tužiteljstva ŽZH.

Dodajmo k tome još kako je g. Mirko Rotim – Mirkec u međuvremenu izašao iz zdravstvene ustanove. Ozljede koje je zadobio na nozi su i dalje jako vidljive, a iako osjeća strašnu bol o tome ne želi puno pričati. Stisnutih zubi i uz pomoć kolica možemo ga vidjeti kako ponovno šeta svojim Širokim Brijegom u društvu svojih pasa.

Slučaj ćemo nastaviti pratiti jer nećemo dozvoliti da naš Mirkec bude dio statistike i u ladici spremljenih događaja koji su se dogodili, a nisu dočekali sudsku presudu!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info