FOTO: Mili Marušić

Široki Brijeg, Borak, biser u srcu Hercegovine, prirodne budale koji ne znaju samostalno nešto napraviti kako bi turiste privukli, isto kao što ne bi nikad uredili i napravili trenutno jedan od najljepših parkova na ovi područjima da im nije data većina financijskih bespovratnih sredstva EU, ali tek kad se posao krene raditi jer su se mnogo puta opekli na davanju novca lokalnoj upravi za mnogo dobrih stvari, ali bi se on negdje zagubio ili potrošlo na loše obavljen posao, a koji je na kraju prikazivan kao svjetski kvalitetno odrađen.

No dobro, napokon sad imamo jedan lijep Park s kojim se doista možemo pohvali, ali na žalost i dalje imamo prirodne budale koje žele na ovom području napraviti turističku destinacija, a to im baš ne polazi za rukom jer mnogi izgleda nisu otišli dalje od Banja Luke i misle kako je Banja Luka centar svijeta!

FOTOMONTAŽA: Mili Marušić

Pogledajmo s druge strane Međugorje, pogledajmo Mostar, na svakom koraku u kolonama po nekoliko desetina Kineza u skupina “kao mravi” koračaju, razgledavaju i dive se, troše velike svote novca na brojne suvenire, smještaje, hranu i piće. Naravno svaki od tih gradova ima svoju turističku ponudu, a mi. Što imamo mi?

Naime, dolazak u Široki Brijeg i prolazak preko Obilazne ceste mnogima već stvara mučninu i tjera na povraćanje od nesnosnog smrada kanalizacije koja se izljeva izravno u Lišticu, ako ne žele dolaziti Obilaznicom mogu okolnim cestama koje liče na bivše minsko polje gdje su mine popucale a krateri samo ostali, Duhanska stanica koja podsjeća na ratno vrijeme iako nema veza s ratnim djelovanjem, ati je još puno zanimljivosti do jednog cilja o kojima ćemo narednih dana pisatu, i napojin dolaska do jedne prirodne oaze koju možemo turistima pokazati kao “netaknutu”….

Dovedimo i mi Kineze, i iskoristimo sve ovo što je nama normalno i prezentirajmo im kao turističku ponudu, ali ima u našim glavama problem kako to realizirati!

Evo jednog od primjera kako to ne raditi, recimo kada Kinezi dođu do Borka, dočekat će ih jedan znak. Znak pješačke zone, koji je samo znak i ništa više, a do njega “rolling stonsi” ili kotrljajuće kamenje s brda!

No dobro, vratimo se mi na pješačku zonu i znak koji ispod sebe ima napisano na dva “naša materinja” jezika na latinici “Pješačka zona” i na ćirilici “Пјешачка зонa” (fali na znaku з “z”) pa piše “Пјешачка онa”.

Ok, pa ajde brate ako se već pravimo Srbi i želimo im olakšati šetnju kroz Lišticu i ne zanimaju nas turisti iz Kine, napišite lepo naka vas ceo svet razume. Pa jebote bre u Srbiji se ne kaže Pješačka nego Pešačka. Još će pomisliti da ih provociramo, pogotvo kad iza ugla se pojavi Mate sa cisternom punom vode i od nekog pešaka naprava svaršeno testo za palaćinke!

U narednim nastavcima donosimo Vam priče kako turistima iz Kine pokazati i prezentirati našu sramotu, a da njima izgleda nešto lijepo i što će prepričavati svojim sugrađanima te doživljaje iz Širokog Brijega te na taj načii ih usmjeravati prema novoj turističkoj destinaciji u Hercegovini.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info