TOMISLAV ČERKEZ: Zadovoljni smo s našim političarima, ali nismo sa ovima iz Sarajeva!?

ŠIROKI BRIJEG – Kao što smo i najavili donosimo vam Izvješće o radu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB podružnica Široki Brijeg u proteklih 12 godina.

Ovog puta mi nećemo ništa komentirati, nego ćemo vama dati na uvid da sami pročitate, i vidite njihov dosadašnji rad. A kroz narednih nekoliko dana s njima ćemo razgovarati koliko su i što učinili na zaštiti i obrani njihovih radnih kolega, zašto ne vrše pritisak na političare iz reda hrvatskog naroda koji se non stop na njih pozivaju, a skoro ništa ne čine kako bi im pomogli u ostvarivanju njihovih ciljeva i još o mnogim drugim stvarima. I ono najzanimljivije, radi čega žele ostati nove četiri godine u vodstvu navedene udruge?

Izvješće Tomislava Čerkeza o radu udruge u proteklom razdoblju donosimo u potpunosti, bez izmjena i dodataka:

U proteklom periodu udruga dragovoljaca je pokušala na najbolji mogući način odgovoriti svojim pravima i obvezama koje proizlaze iz statuta. Prvenstveni cilj je bio ujediniti branitelje iz svih postrojbi koje su nastale u ratu kako bi se što manje osjetile podijeljenosti branitelja na ove ili one, manje ili više zaslužne.

Drugi cilj je bio promoviranje udruge na lokalnoj razini a zatim i na međunarodnoj. S tim u vezi udruga je sudjelovala ili bila organizator sudjelovanja na skoro svim manifestacijama vezanim za obilježavanje godišnjice postrojbi, obljetnica pogibije branitelja i na obilježavanju važnih datuma naše novije povijesti.

Udruga se zatim bavila inicijativama – izgradnjom obilježja koje će trajno obilježiti mjesta pogibije branitelja kao što su izgradnju spomenika osobama koje su obilježile našu prošlost, primjerice izgradnju obilježja koja svjedoče o nekim događajima iz naše prošlosti (spomen obilježje poginulim braniteljima u Jedrinju, otkrivanje spomenika ministru Gojku Šušku, izgradnja spomen obilježja u Pologu gdje su zaustavljeni tenkovi)…

Imamo još tri nedovršena a započeta projekta u kojima mislimo aktivno sudjelovati i na svaki način ih pokušati dovesti do kraja:

– davanje imena ulica i trgova u gradu Širokom Brijegu po simbolima Domovinskog rata bilo to po imenima postrojbi ili pojedinaca kad se za to steknu uvjeti

– obilježavanje proglašenja puta branitelja od Prova do Vrdi u nekoj kiparskoj formi

– utvrđivanje dana branitelja Širokog Brijega (ideja je tuđa ali je podupiremo i uključit ćemo se u realizaciju)

Na humanitarnom planu udruga je nastojala da sredstva za pomoć braniteljima iz ministarstva branitelja ŽZH budu što pravednije raspoređivana ali moram reći da sam ovom raspodjelom nisam zadovoljan jer na nju su više mogli utjecati neki politički čimbenici nekom iz udruge.

Udruga je sudjelovala na nekoliko mjesta u pomoći pri izgradnji stambenih i gospodarskih objekata i tu možemo biti djelomično zadovoljni. Jesmo teško dolazili do sredstava potrebnih za realizaciju nabavke materijala dok za fizičku pomoć nije bilo problema.

Projekt prekogranične suradnje također je bio zamišljen da bude na humanitarnom radu ali za nešto sitno bodova nije dobio potporu IPA fonda. Taj projekt smo radili sa dragovoljcima Dubrovačko-neretvanske Županije.

S crvenim križem Širokog Brijega i transfuziologijom kliničke bolnice Mostar dva puta godišnje organiziramo darivanje krvi u domu zdravlja na Uzarićima.

Za vrijeme poplava udruga poplavljenom području poslala pomoć preko 3000 KM u vodi i hrani i higijenskim potrepštinama, kao i jedan veliki vap za pranje prostora.

Na sportskom planu udruga je sudjelovala na turnirima u Herceg Bosni i po Hrvatskoj gdje je ostvarila dobre rezultate (Turnir 12 redarstvenika i Lipanjske zore).

Ostvarena je izuzetno dobra suradnja s Prvom Pješačkom pukovnijom OS BiH koja njeguje tradiciju HVO-a gdje se međusobno pomažemo i nadopunjujemo.

Suradnja s lokalnom političkom zajednicom je uglavnom bila korektna a ne bi bilo loše kad bi u narednom periodu dobili njihovu potporu u realizaciji započetih projekata i angažirani u zaštiti stečenih prava branitelja u ostvarivanju njihovih prava kao i veću pomoć i razumijevanje za probleme branitelja (problem nezaposlenosti branitelja i njihove djece).

Sa suradnjom sa Federalnom vlašću nismo zadovoljni jer se prema braniteljima HVO-a ponašaju krajnje diskriminirajuće a sudionici u vlasti iz reda hrvatskog naroda o tome ili ne mogu ili ne žele spriječiti.

Vodstvo udruge dalo je od sebe sve što je najbolje moglo i znalo. Naravno da je uvijek moguće i više i bolje a ja sam radio kako sam najbolje znao i mogao, navodi se na kraju Izvjeća o radu Udruge u proteklih 12-ak godina.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info