ŠIROKI BRIJEG / STUTTGART – Vijest 100-postotne kupovine Srednje strukovne škole s pravom javnosti “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg od strane EDUKA GmbH Bildungszentrum Stuttgart, odjeknula je nadugo i naširoko, kako među običnim narodom, tako među onima koji su u toj ustanovi za sitne novce kupovali diplome po želji!

No, međutim ovo je potez stoljeća kojeg se nažalost nisu sjetili Delboy i Rodney Trotter, jer bi zasigurno tada tek postali milijunaši.

O čemu se okvirno tu radi?

„Dana 25. 9. 2018. godine Tužiteljstvo BiH dostavljena je Informacija broj 16-04/2-04-1-6395/18 od 21.9. 2018. godine podnesena od strane Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj se navodi da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) došli do neprovjerenih operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to Visoke škole „Logos-Centar za poslovne studije“-Kiseljak, Privatna srednja škola „Kočerin“ Široki Brijeg, Srednja strukovna škola „Centar za obrazovanje“ Široki Brijeg i dr. Bez ijedne poduzete radnje, Tužiteljstvo BiH 2. studenog 2018. godine, odbilo je provoditi istragu protiv trgovaca diplomama, među kojima je bio i Senad Pehlivanović, preko kojeg je ekipa portala Žurnal.info za 17 dana pribavila diplomu srednje medicinske škole, a Naredbu o neprovođenju istrage donijeta je u roku od 37 dana od dana dostavljanja informacije o kriminalu, što je jedna od najbrže donesenih odluka u povijesti rada pravosuđa.

Vratimo se unatrag

Dana 16.7.2018. godine, točnije dva mjeseca prije nego je službeno zatražena istraga oko ove obrazovne ustanove u Njemačkoj se osniva tvrtka Eduka GmbH koja je upisana je u registar trgovačkih društava pri Okružnom sudu u Stuttgartu pod brojem HRB 765764. Adresa tvrtke je 70327 STUTTGART, Am Mittelkai 25. Upravu vodi Primorac Vjekoslav, a kao kapital tvrtke registrirano je 25.000 EUR. Registrirani pravni oblik bio je društvo s ograničenom odgovornošću, a kao djelatnost je navedeno obrazovanje odraslih, osposobljavanje, prekvalifikacija, privatni smještaj, certifikati.

Znači, višemilijunsku ustanu u Širokom Brijegu i Mostaru preuzeo je Vjekoslav Primorac sa svojom firmom koja je osnova prije nekoliko mjeseci i koja ima zvučno ime na ovim našim područjima i koja se povezuje sa još jednom Edukom iz susjedne općine, a koja obrazuje odrasle za stjecanje srednje stručne spreme i programe prekvalifikacije za zanimanja u četverogodišnjoj medicinskoj struci.

Kako prevariti Njemačku?

Zbog manjka radne snage u medicinskoj struci Njemačka dovodi kvalificirane radne snage, prije svega iz zemalja koje nisu članice Europske unije. A najveća radna snaga u zadnje vrijeme koja će zasigurno dobro popuniti to tržište je Bosna i Hercegovina.

Njemački sustav fokusira se na diplome. Ako imate papire da ste kvalificirani i ako imate posao, možete doći i bez znanja njemačkog.

Ljudima s prvoklasnim kvalifikacijama Njemačka nudi vizu i bez obzira na to što nemaju osiguran posao. Oni mogu sami doći u zemlju i tražiti posao. Ali ono što u Njemačkoj nedostaje jesu ljudi sa srednjom stručnom spremom: medicinske sestre, bolničarke, njegovatelji, odgajateljice, električari, stolari… Takva zanimanja pokrivaju 60 % njemačkog tržišta rada. Do sada je “škripalo” s priznavanjem diploma. Ukloniti te barijere, kako piše u nacrtu zakona o useljavanju, bio bi ključ uspješne integracije na tržištu rada., a sada je jedne prepreka riješena. Diplome će se vjerovatno moći nabaviti i u Njemačkoj.

Radi li se o brendiranju “Centra za obrazovanje” Široki Brijeg u Njemačkoj preko firme EDUKA GmbH Bildungszentrum Stuttgart na čijem je čelu “naš/vaš/njihov čovjek” ili će ova ustanova početi doista raditi po zakonu, doznatu ćemo uskoro, ovisno o tome hoće li ili neće u većem broju umirati u njihovim zdravstvenim ustanovama!

A što se tiče Delboya i Rodneya Trottera, da su se ranije sjetili ovoga, davno bi bili milijunaši!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info

KO JE KUPIO, KUPIO JE: Njemačka EDUKA preuzela “Centar za obrazovanje” Široki Brijeg