Tesla Model S prešao 900 km s jednim punjenjem

Vozačka tehnika “hypermiling” (u slobodnom prijevodu nabijanje kilometraže) popularna je kod vozača koji žele voziti energetski učinkovito i prijeći što veću udaljenost bez punjenja svojih automobila gorivom ili električnom energijom. Rastom popularnosti elektroautomobila i vječitim nedoumicama o njihovoj autonomiji ova je tehnika dobila svoje pobornike i u tom segmentu.

Do sada je rekord u autonomiji s jednim punjenjem držao Teslin model S 85D kojim je prevaljeno 885 km. Testovi se, dakako, odvijaju u kontroliranim uvjetima i izvan javnih cesta kako bi se postigla optimalna brzina za što manju potrošnju energije. No, sada portal Electrek donosi vijest o novom rušenju ovog rekorda.

Novi Model S P100D prevalio je čak 901,2 kilometra u Belgiji, i to na gradskim prometnicama, gdje su dvojica entuzijasta učinili sve kako bi pokazali maksimalni doseg ovog automobila. Vozili su brzinom od 40 km/h, na automobil su stavili oznaku da je riječ o testiranju, i vozili se u krug po 26 kilometara dugoj trasi. Na koncu su uspjeli postići i najveću do sada zabilježenu efikasnost za ovakvo vozilo – na nekim su dijelovima puta potrošili tek 88Wh po kilometru.

Cijela priča o ovoj avanturi dostupna je na njihovom blogu, a na njega se kratko na Twitteru osvrnuo i šef Tesle Elon Musk. On smatra da je na ovaj način s jednim punjenjem moguće prijeći i preko 1.000 kilometara – ali s modelom 100D (koji ima nešto učinkovitiji stražnji motor od modela P100D), i s odgovarajućim gumama.

Bug.hr