Tehnološke inovacije iz Audija – stiže nam Audi A9!

Audi se čini kao proizvođač koji ne planira štedjeti na razvoju električnih automobila te svijet električnih automobila uskoro neće biti isti jer njihov vladar Tesla dobiva opaku konkurenciju iz Ingolstadta. Audi A9 je novo poglavlje u ponudi Audija, a to nije sve što nam Audi sprema od svojih inovacija…

audi-a92962016-2

U Audiju uvijek petljaju s inovacijama i drže se svog slogana “Napredak kroz tehniku” dugi niz godina. Pa krenimo redom što nam to pripremaju. Izvori tvrde da bi se nadolazeći A9 trebao pridružiti Q6 e-tronu te bi oni činili gamu koja bi bila odskočna daska Audiju u svijet električnih automobila. Sudeći po nomenklaturi njegovog imena, Audi A9 bi trebao biti ultrasuperluksuzni sedan ili možda ogromni Coupe (nešto kao Mercedesov S Coupe). Kao i uvijek, Audijevi automobili odišu naprednom tehnologijom tako da se ne sumnja da će A9 biti automobil ispred svog vremena nakrcan tehnologijom. Autonomni sustav vožnje će biti glavna karakteristika ovog modela, a navodno bi trebao biti još napredniji nego od onoga u nadolazećem A8.

audi-a92962016-3

Između punjenja, automobil bi trebao bez problema prijeći udaljenost od 500 kilometara. Tu je i tzv. asinkronizirana postavka motora koja će naizgled omogućiti veću učinkovitost i fleksibilnost nad sinkroniziranim postavkama koje se trenutno koriste kod većine drugih proizvođača e-automobila. Drugi elementi koji bi trebali upotpunjavati ovo tehnološko čudo su primjerice nezavisni okretni moment za svaki pojedini kotač te mogućnost bežičnog punjenja.

audi-a92962016-4

A sad, svi vi koji volite tehnologiju i nove tehnološke inovacije, otvorite oči. Audi nam pokušava približiti budućnost više nego prije tako što će u svom novom “deset godina ispred svih” automobilu, točnije cestovnoj krstarici A8, predstaviti po prvi puta virtualnu komandnu ploču, koju smo imali prilike vidjeti na e-tron konceptu. Upravo tom pojavom trebale bi nestati svi problemi oko dosadašnjih tipki i gumba koje su stvarale pravi kaos. Tri digitalna zaslona će biti zadužena za sve bitne poslove u vozilu. Najveći zaslon je 14,1 inčni zakrivljeni zaslon koji služi kao instrumentalna ploča. Njemu se pridružuju dva zaslona na dodir na središnjoj konzoli, od kojih gornji uključuje navigaciju te bitne informacije dok donji zaslon nudi unos teksta te podešavanje klima uređaja.

audi-a92962016-5

Ključna značajka Audijeve virtualne ploče je ta da izvrsno omogućuje povratnu informaciju osobi koja ju koristi. Znači da korisnik jednostavno može osjetiti kada je uključio određenu funkciju, puno drugačije i bolje nego besciljno kuckanje i lutanje po ekranu koji ne daje nikakvu osjetilnu povratnu informaciju. Iz Audija tvrde da će ovakva tehnologija početi u njihovim velikim automobilima te se postepeno uvoditi u ostale modele iz njihove ponude. Tako možemo zaključiti da je nadolazeći A8, koji bi trebao ugledati svjetlo dana 2017. godine, upravo model koji će nam pokazati najnovije inovacije koje su pripremili u Audiju. Držimo palčeve da sve navedeno uskoro i doživimo.

Automobili.hr