LJUBUŠKI – U srijedu 17.8., u 21:02, ispred obiteljske kuće u Ljubuškom, bačena nepoznata eksplozivna naprava jake detonacije, izrađena od plastičnog materijala s metalnim dijelovima.

Od krhotina nastalih nakon eksplozije jedna je starija ženska osoba lakše ozlijeđena – zadobivši ranu krhotinom u području desne noge, te je hospitalizirana i pružena joj je pomoć i propisana terapija.

Istražitelji PU Ljubuški su, jutros u 9:55 sati, završili očevid, tijekom kojega su našli veći broj plastičnih i metalnih dijelova eksplozivne naprave. Tijekom samog uviđaja – 12 sati nakon eksplozije, još se mogla osjetiti nadražujuća suspstanca koju je sadržala eksplozivna naprava i koja je ometala istražitelje.

Samo pola sata nakon završetka očevida glasnogovornik MUP-a ZHŽ je, u javnost, plasirao informaciju kako se radilo o petardi, što je apsoulutna neistina, jer je očevid izvršen pred tužiteljem Borislavom Čuljkom.

Za razliku od priopćenja MUP-a ZHŽ, objavljenog na službenoj stranicu MUP-a, ozljede koje je zadobila ženska osoba nisu posljedica detonacije već krhotina nastale nakon detoniranja eksplozivne naprave a moguće i od same naprave (geleri).

Također, oštećenja na obiteljskoj kući nikako nisu mogle biti isključiva posljedica detonacije, kao što se navodi u službenom priopćenju MUP-a.

Zbog toga su iznimno čudne informacije koje plasira glasnogovornik MUP-a ZHŽ Damir Čutura, koji je, očito, dobio naputak, minimizrati ovaj slučaj, što se iščitava iz službenog priopčenja, ali, nažalost i iz postupaka u istrazi.

Načelnik PU Ljubuški Ivica Čuljak je, tijekom dana, pozivao taksiste u Ljubuškom tražeći informacije jesu li primjetili nešto čudno tijekom protekle večeri. Radi se o neprofesionalnom postupku kojim se želi pokazati kao da se sve poduzima, ali da će se teško pronaći krivca.

Ovo nije prvi slučaj eksplozija u Ljubuškom, i do sada niti u jednom slučaju nisu pronađeni počinitelji. U ovom slučaju su bar motivi nešto jasniji.

Treba napomenuti kako je na istoj lokaciji 31.7. osvanuo grafit uvrijedljivog sadržaja a da su, u nekoliko navrata primane i ozbiljne prijetnje smrću. Tužiteljstvo ZHŽ (Mladen Hrstić) nije željelo ni istražiti ove ozbiljne prijetnje, a HT Eronet nije želio dati tražene podatke o internetskom prometu, iako su to, po zakonu obvezni, pravdajući se tehničkim problemima.

Neki bi rekli kako se radi o sprezi i zataškavanju.

Moguće je, sudeći po razvoju događaja i službenim stavovima MUP-a, kako će se ovo djelo, od strane inmstitucija ZHŽ, kao i brojna druga, minimizirati i pokušati zataškati. No, nadležne službe bi mogle ovo djelo ocijeniti terorizmom, u kojem slučaju bi istragu preuzele državne agencije.

“Eksplozivno” priopćenje MUP-a ZHŽ, s prigušivačem:

Jučer u 21:05 sati PU Ljubuški je zaprimila prijavu da je ispred obiteljske kuće u Ljubuškom eksplodirala nepoznata eksplozivna naprava.

Odmah nakon zaprimanja prijave policijski službenici su izišli na mjesto događaja i isto osigurali te su o svemu izvijestili dežurnog županijskog tužitelja. Danas prijepodne očevid su izvršili dežurni županijski tužitelj i policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Ljubuški i Sektora kriminalističke policije MUP-a.

Izvršenim očevidom je utvrđeno da je za sada nepoznata eksplozivna naprava manje razorne moći ekplodirala na betonskoj podlozi, uz južni dio obiteljske kuće, pri čemu je nastala mala materijalna šteta na podrumskim vratima.

Prilikom detonacije ispred obiteljske kuće su se nalazile dvije osobe, a uslijed detonacije 77-godišnja ženska osoba je zadobila lakše tjelesne ozljede.

Materijalni tragovi pronađeni prilikom očevida su izuzeti i isti će biti poslani na vještačenje.

Daljnje istražne radnje su u tijeku.

Ljubuski.info