Nesumnjivo je kako su gume na automobilu te koje, između ostaloga, uvjetuju prianjanje vozila uz cestu, a neki ističu i direktnu povezanost s potrošnjom goriva. Međutim, kako dimenzije gume, odnosno naplatka te na kraju kotača utječu na sigurnost i performanse?

Jedna od stavki koja igra veliku ulogu prilikom kupnje novog automobila je pitanje veličine kotača. Osim što će njegova veličina i izgled utjecati na ukupnu atraktivnost automobila ona izravno korelira i performanse koje utječu na vožnju. Postoji čitava filozofija, moglo bi se reći čak i znanstvena studija, kako različite veličine kotača utječu na vožnju. Primjerice, kotači veličine 17 inča dokazano su najbolji za vožnju po mokroj cesti dok su oni veličine 19 inča idealni za vožnju po suhom. Međutim, priča tu ne staje. Već i vrapci na grani znaju kako gume uvelike utječu na stvaranje buke u kabini tijekom vožnje. Dokazano je kako oni veličine 18 inča proizvode najmanje buke i to za decibel manje u odnosu na one veličine 19 inča. Naravno, ne treba naglašavati kako na stvaranje buke utječe i cesta ali o tome drugom prilikom.

Postavlja se pitanje koju veličinu kotača izabrati na kraju? Iako se većina vozača prilikom kupnje novog automobila gotovo da ne zamara ovim pitanjem, postoji nekoliko savjeta koji mogu poslužiti kao nit vodilja. Primjerice, veličina naplatka uvjetuje koliko novca će vozač morati izdvojiti za kupnju nove gume. U pravilu, veći naplatak znači i skuplju gumu, a što može biti i presudan faktor u budućnosti kod kupaca s nešto plićim džepom.

Međutim, cijena guma nije jedina stvar koja se mora uzeti u obzir. Iako faktor brzine i nije toliko važan za svakodnevnu vožnju i vozač gotovo da i neće osjetiti razliku između ubrzanja s gumama veličine 19 i 17 inča, s porastom veličine raste i vrijeme ubrzanja (op.a misli se na ubrzanje do 100 km/h). Kad smo već kod ubrzanja veličina kotača uvelike utječe i na performanse prilikom zaustavljanja. Tako je primjerice za zaustavni put (od 100 km/h do potpunog zaustavljanja) kotača veličine 19 inča za jedan metar manji u odnosu na kotače veličine 17 inča.

Ono što je još zanimljivo i što definitivno treba spomenuti je korelacija između veličine kotača i potrošnje goriva. Naravno, ovdje se ne uzima u obzir različite verzije tzv. energetski štedljivih guma koje nude različiti proizvođači već se promatra čitava veličina kotača. Primjerice, kotači veličine 17 inča će, naravno ako vozač obrati pažnju na stil vožnje, znanto smanjiti potrošnju u odnosu na kotače veličine 19 inča.

Što na kraju odabrati ako se uzmu u obzir najpopularnije veličine kotača od 17, 18 i 19 inča? Iako odabir veličine gume uvelike ovisi o samoj preferenciji vozača, odnosno o cestama po kojima se vozi, optimalni izbor bi bio kotač veličine, pogađate, 18 inča. Zašto? Iz vrlo jednostavnog razloga. Cijenom nešto većom od onog 17 inča utjecat će na ukupnu atraktivnost automobila, a njegove performanse neće se previše razlikovati od onih koje razvijaju za inč veći, odnosno manji kotači. Nadalje, cijena samih guma, odnosno naplataka razlikuje se tek u nekoliko stotina kuna. Međutim, ako se u obzir uzmu i druge veličine tj. 16 i 15 inča, izbor uvelike ovisi o vrsti automobila, odnosno segmentu. Ono što se preporučuje je odabir optimalne veličine jer se s optimalnim nikad ne može pogriješiti.

Automobili.hr