Što donosi novi Zakon umirovljenicima u FBiH

Prijedlog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju usvojen je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sa 55 glasova, a nema dvojbe da li će biti usvojen u Domu naroda. Direktor Federalnog zavoda za PIO Zijad Krnjić objasnio je za Klix.ba šta novi zakon u praksi donosi budućim i postojećim umirovljenicima.

Krnjić je kazao da je postojeći zakon generirao nepravdu, a da će se primjenom novog zakonodavstva ta nepravda sanirati, naročito zbog usvojenog bodovnog sistema.

“Bodovni sistem je nešto što su već usvojile sve zemlje koje imaju sličan sistem. To će omogućiti potpuno pravedno obračunavanje mirovina, što je u postojećem zakonu bio veliki problem. Postojeći zakon je generirao nepravdu”, kategoričan je Krnjić.

Dodao je da je koeficijent za obračun mirovina 14 KM, a da, najjednostavnije gledano, osoba koja je 40 godina imala prosječnu plaću u odnosu na prosječnu plaću u godini sa kojom se usporedi, imati će 40 bodova.

“To znači da će ta osoba imati mirovinu 560 KM. Sa više bodova će imati veću, a sa manje bodova manju mirovinu, ali je donja granica 326 KM. Dakle, to je minimalna mirovina”, rekao je Krnjić za Klix.ba.

Prema Krnjićevim riječima, osim novim umirovljenicima, zakon će djelomično suzbiti nepravdu kada je riječ o postojećim.

“Onima koji su umirovljeni do 31. srpnja 1998. godine bit će mirovine povećane za 10 posto, odnosno onima koji su umirovljeni do 31. prosinca 2007. godine bit će mirovine povećane za pet posto”, istakao je Krnjić, dodavši da će, kad zakon počne s primjenom, praktično ući u pravedniji sistem postojeći umirovljenici.

Istakao je da će se mirovine usklađivati, što do sada nije postojalo, a što je u principu bio najveći problem postojećeg sistema.

“Usklađivanje mirovina je bilo isključeno intervncijom OHR-a 2001. godine. Sad se mirovine ponovo usklađuju i to po koeficijentu, po poznatoj švicarskoj formuli. Buduća vrijednost će se usklađivati prema porastu plaća”, kazao je Krnjić za Klix.ba.

Dodao je da je sistem sada postavljen tako da će ovisiti o realnim ekonomskim parametrima, kretanju plaća, troškovima života.

“Na taj način gledano zakon je jako dobar, za budućnost”, kategoričan je Krnjić.

Istakao je da je u usvojenom zakonu osnovna granica 40 godina radnog staža, što je bilo i dosad.

“Ukoliko radnik nema 40 godina staža, onda ima mogućnost da ide u starosnu mirovinu za što je neophodno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Dosad je bilo 20 godina”, podsjetio je Krnjić.

Dodao je da je zakon omogućava ponovo prijevremeno umirovljenje, ali sa postepenim podizanjem granice staža.

“Granice životne starosti definitivno ostaje 65. Staž od 35,5 za muškarce i 30,5 za žene će ići do 40 godina, i svake godine će se pomijerati po pola godine”, istakao je Krnjić.

Direktor Federalnog zavoda za PIO je kazao da je njima najbitnije da sa novim zakonom biti zaustavljeno klizanje, odnosno porast rashoda i porast nepravde.

“Novi umirovljenici su imali sve više i više. Ima ih skoro tisuću koji imaju mirovinu veću od plaće. To ne postoji nigdje. Ovim zakonom će se postaviti stvari realno. Neće više biti nekontroliranog porasta rashoda na nepravednoj osnovi. Sistem će biti osiguran da ostane u financijskoj ravnoteži”, zaključio je Krnjić.

Klix.ba