Stil načelnika Ljubuškog liči na stil iskusnog pokeraša, koji i kad nema „jake karte“ u rukama, blefira protivnika

LJUBUŠKI – Načelnik općine Nevenko Barbarić, kao gost Radija Ljubuški 19.5.2016 godine, pored samohvale oko milijunskih investicija koje je uložio u infrastrukturne objekte Općine Ljubuški, a koje izgleda nikom nisu vidljive osim njemu, u zadnjih 12 godina njegove vladavine, govorio je i o aferama koje su ga vidljivo pogodile, a bile su emitirane u emisiji “Mreža” Federalne TV.

Izjavio je pored ostalog da te kritike nisu politička borba, da je to destrukcija.

Pojam destrukcija (latinski-destruscio) znači: rušenje, razaranje, uništavanje, prevrat.

Zašto N.B. ne voli kritiku?

Dakle, Barbarić smatra da svaka kritika, koja se uputi, bilo dobronamjerna ili zlonamjerna, bilo od koga, a usmjerena je na njegovu funkciju načelnika općine, jeste destrukcija. Kritiku upućenu funkciji načelnika, smatra da je upućena osobno njemu. Iako svaka kritika javne vlasti nikada nije upućena osobi kao pojedincu, nego osobi koja predstavlja javnu funkciju, a izabrana je u demokratskoj proceduri na izborima, Barbarić ovdje sebe kao osobu poistovjećuje sa svojom funkcijom, pa s psihološkog i sociološkog stajališta, očito sebe smatra vođom, koji treba od svojih podanika biti pošteđen bilo kakve kritike, piše portal Ljubuski.info.

To su stajališta autorativnih vođa, bilo komunističkih, bilo nekih drugih režima, koji nikad nisu shvatili smisao demokracije, iako se stalno pozivaju na nju.

Svatko je podložan kritici, ako se ta kritika odnosi na posao koji obavlja, a posebno kod obavljanja posla, plaćenog od strane poreznih obveznika, birača koji su birali određenu osobu da obavlja tu javnu funkciju na demokratski način i u interesu svih građana, i onih koji su ga birali i onih koji to nisu.

Zato upućena kritika nije rušenje, razaranje, uništavanje, prevrat, kako to govori Nevenko Barbarić. To je demokratsko pravo razvijeno u svim demokratskim društvima, a društvo koje ne prihvaća politiku nije demokratsko društvo.

Zašto nije spomenuo Nativu?

Zanimljivo je da u intervju Radiju Ljubuški nije spomenuo Nativu. Nije pomenuo da zbog neplaćanja obveze o 2.315.000,00 KM i dan danas, pored graničnog prijelaza na Bijači, do sada, osim poslovnog inkubatora koji je okružen kamenom i makijom, nema niti jednog poslovnog objekta. Bogom dani granični prijelaz, zbog geostrateške pozicije na Bijači, općini Ljubuški, potpuno je neiskorišten. Napravljena je nepopravljiva šteta, koju neće generacije moći popraviti. Bogu za plakati.

Zaboravio je spomenuti da je općinskim vijećnicima podvalio na način da je Ljubuški zadužio za milijunski iznos i to za vraćanje novca tvrtki Nativa, koji je potrošio u druge svrhe. Zaboravio je napomenuti kako je u materijalima, podjeljenima općinskim vijećnicima, pisalo da se iznos zaduženja od 2.315.000,00 KM odnosi na vraćanje novca Nativi, a da je kod objave u Službenom glasniku Općine Ljubuški “zaboravio” staviti riječi „zaduženje za Nativu“. Ne radi se o nikakvoj slučajnosti, nego o dobro smišljenom planu.

Ali, o tome se vodi nova istraga, inicirana od strane Federalnog tužiteljstva, te postoje materijali i svjedoci, koji znaju o čemu se tu zapravo radi. Novim, drugim zaduženjem, te plaćanjem iznosa Nativi u iznosu od 1.500.000,00 KM, oštetio je male vjerovnike, te napravio kardinalnu grješku, pa će ga zacaijelo ruka pravde na kraju i stići.

Parkovi utemeljeni na receptu braće Lijanovići!

Barbarić je, poput vještog manipulatora (to mu se mora priznati), vješto “preskočio“ pitanje Javnog komunalnog poduzeća Ljubuški, navodeći niz netočnih podataka. Hvalio je poduzeće Parkovi, ne spominjući činjenicu, da su upravo nastali na „Lijanovićevom receptu“.

Također je na manipulativan način “odgovorio“ na pitanje o njegovom članstvu u Upravnom odboru u Vinariji Ljubuški prilikom privatizacije Vinarije 2000 godine i sačinjavanja početne bilance. Svoju tvrdnju o neslaganju s drugim članovima Upravnog odbora, navodeći, da je to članstvo napustio godinu i pol prije isteka članstva, naravno ničim nije potkrijepio. Barbarić uvijek koristi manipulativni stil tako da na postavljeno pitanje uvijek odgovara protupitanjem, izbjegavajući pravi odgovor. Nikada za svoje tvrdnje ne dostavlja dokumente. Nikada nije u javnost izišao s tim dokumentima, ako ih ima. Nikada nije javno prezentirao stanje javnih financija općine Ljubuški.

Pokeraški stil

Ova manipulativan Barbarićev stil najviše liči na stil iskusnog pokeraša, koji i kad nema „jake karte“ u rukama, blefira protivnika, kao da ih ima. Samo ovaj put i javnost, ako je ona njegov protivnik, zna kako on manipulira, da „nema jake karte“, da je poker rizična kartaška igra, a na kraju onaj koji nema „jake karte“ gubi igru.

Da, Barbarić će na kraju izgubiti igru.

Također, nije objasnio zašto je upravo s tim članovima Upravnog odbora niz godina nakon toga bio u dobrim političkim odnosima, stavljao ih na visoke funkcije (npr. Ivan Bebek – predsjednik Općinskog vijeća, savjetnik za gospodarstvo itd.). Ako se tada nije slagao oko budućnosti najstarije Vinarije u Hercegovini, kako se uopće mogao s istima slagati kasnije, stavljajući ih za svoje savjetnike. I to za gospodarstvo.

Duhanska stanica – ruglo grada

duhanska_ljubuski23052016

Duhanska stanica opet je druga, posebna priča. Već 12 godina priča kako se radi o imovini općine Ljubuški, ali nikako tu imovinu, koja je sada uništena i predstavlja ruglo grada, sanirati. Iako se radi o povijesnoj jezgri grada nemar je očit, pa se postavlja opravdano pitanje: Kada Barbarić to misli srediti? Ako očekuje još jedan mandat načelnika, onako kako je radio do sada, trebalo bi mu najmanje još tri mandata, da nešto napravi. Možda bi i nakon toga slušali istu priču, “sposobnog” i rječitog manipulatora. Posebno ako s druge strane ne postoji drugo mišljenje. Jer za njega drugo mišljenje znači destrukcija. Dok je medija, koji će mu to tolerirati za njega je dobro. U demokratskom društvu postoje i drugi mediji, koji prenose istinu. Postoje mediji, koji argumentiraju materijalom, dokumentima, slikom, svjedocima istinu, a koju Barbarić na sreću ne može demantirati.

Zbog toga ne želi čuti nijednu drugu istinu osim njegove. Ne želi čuti niti jednu kritiku, koja mu nije po volji, iako obnaša javnu funkciju. Ako ne želi predstavljati javnu funkciju i ne želi biti izložen javnoj kritici, može se jednostavno ne kandidirati na slijedećim lokalnim izborima. Posle toga ne bi bilo javne kritike. No, to on ne želi, već želi osvojiti još jedan mandat, riješiti se neistomišjenika, koji mu prave problem, te kao pravi despot vladati u svojoj despotiji. Klimoglavaca oko njega uvijek će biti.

Što on ima s hotelom Bigeste?

Barbarić i Hotel „Bigeste“ hoće pretvoriti u svoju “pobjedu“. Opet je „zaboravio“ da je dva puta do sada u gradskoj vijećnici javno prezentirao početak radova. Svi mediji su to ranije prenijeli, tako da se sa tim ne može manipulirati. Sve zasluge prepisuje sebi, iako je za hotel Bigeste nadležna Agencija za privatizaciju. Sada se završetak radova planira 2017.godine, pa bi poslije svega, svi stanovnici Ljubuškog „trebali biti sretni i zadovoljeni„,jer se njihov načelnik pobrinuo da u 21. stoljeću, 2017.godine Ljubuški dobije hotel.

Valjda ćemo u 21,stoljeću dobiti i kino, galeriju, gradski bazen.

Zato manipulacijom ili smišljenim baratanjem krivim podacima, izvrtanjem činjenica, lažnim interpretacijama, te vještim podmetanjima, kako bi se stvaranjem lažnog dojma o boljoj stvarnosti ostvarila kontrola nad građanima Ljubuške općine, koji primaju tu informaciju, Nevenko Barbarić želi ostvariti svoj cilj. Taj cilj je vladanje općinom, kao despot despotijom, na neodređeno vremensko razdoblje. Kao da u općini, koja ima oko 30.000 stanovnika, nema nijedne druge osobe, koja je sposobna obnašati tu funkciju.

Ako mu to dopustimo, svi ćemo biti žrtve njegove manipulacije.

Govor i gostovanje načelnika Ljubuškog Nevenka Barbarića na Radiju Ljubuški, možete poslušati na: Ljubuski.info