Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić organizirao je jučer svečani prijem povodom Uskrsa, jednog od najvažnijih kršćanskih blagdana u godini.

“Treba ovu zemlju voljeti. Treba je izgrađivati zajedno. To vam poručujem kao sin ove zemlje”, kazao je kardinal Puljić obraćajući se prisutnima.

Među prisutnima su bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci, ministrica u Vladi Federacije Edita Đapo, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić i drugi.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u svom govoru na svečanom prijemu povodom Uskrsa govorio je o stanju u Bosni i Hercegovini.

“Na Kristovu Uskrsnuću se temelji naša vjera i naša nada. Zato želim, ne samo nama vjernicima, nego i svim ljudima da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi, ali i osposobljava ga biti više čovjek, među ljudima ljudskiji.

Ovo spominjem jer sam kao sin ove zemlje iskreno zabrinut nad tamnim oblacima beznađa koje pritište mnoge ljude, te ih vodi u očaj sve dotle da dignu ruku na svoj vlastiti život”, kazao je kardinal Puljić na početku svog govora.

Kako je naveo, posebno potresaju tragedije koje donosi zločin kada ljudi dignu ruku nad tuđim životima.

“Kako ne biti zabrinut tolikim odlascima s naše lijepe i drage grude, ali ljudima je dodijalo ovo natezanje u javnom političkom životu i nemaju šansu za doličan život.

Govorimo o vjerskim slobodama, a donosimo zakone koji nam ograničavaju pravo naučavanja Božje i naravne zakone uvođenjem rodne ideologije. U našoj zemlji toliki se izjašnjavaju vjernicama, a ta vjera se niječe na svakom koraku kršeći osnovne Božje zapovijedi, te se uvuklo toliko nemorala, kriminala, korupcije”, poruka je kardinala.

Poručio da svi želimo da dođe do procesa pomirenja, praštanja i vraćanja povjerenja

“Ali bez istine i pravde nema povjerenja. Sve dok se svaki događaj ne nazove pravim imenom, da je zločin – zločin, teško je vratiti povjerenje. Svi koji opravdavaju zločin ili ga niječu postaju sudionici zločina”, kazao je.

“Pravo na moje osobno dostojanstvo, slobode i ljudska i građanska prava. To se ne daje nego u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo, to država ne daje nego poštuje i osigurava ostvarenja tih prava.

Pravo na identitet, vjerski, kulturni i nacionalni. To ne daje ni stranka ni država nego osigurava ostvarenje tih prava. Treba ovu zemlju voljeti i izgrađivati da se svi u njoj osjećaju sigurni i kod kuće. U tom duhu želim da ovakva druženja stvaraju klimu da slavlje pređe u život”, kazao je kardinal Puljić na kraju svog govora, prenosi N1.

Kako piše Slododna Bosna, postavlja se pitanje zbog čega na uskršnjem prijemu stranka koja sebi voli tepati da je stožerna hrvatska stranka nije poslala ne svog predsjednika, nego niti jednog svog predsjednika? Naravno, razlog je što na prijem pozvan član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Iako je i sam Puljić oštro kritizirao izbor Komšića i njegovu politiku, ipak kao čelnik katolika u BiH ima elementarnu pristojnost da sa svoje pozicije ispoštuje funkciju člana Predsjedništva. No, tu istu pristojnost očigledno ne posjeduje i HDZ koji, zbog svog jeftinog politikanstva i nemirenja s porazom, nastavlja da demonstrira politiku primitivizma, nacionalističke ostrašćenosti i elementarnog nepoštivanja države. Ovo potonje otvoreno su pokazali već nakon izbora kada su njihovi općinski načelnici redom proglašavali svog člana Predsjedništva personom non grata, a pored nepoštivanja države sada vidimo da im nije više sveta ni Katolička crkva.

Do kojeg stadija anticivilizacijski put kojem je Čović poveo HDZ vodi, pokazuje činjenica da se dotični nije pojavio na uskršnjem prijemu vlastite crkve, ali je zato bio na derneku povodm 9. januara/sječnja u Banja Luci, na obilježavanju Dana Republike Srpske, na kojem je između ostalog posthumno odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica, osuđen za zločine nad Hrvatima. Stoga, ne treba ni da čudi što se na prijemu također, valjda u ime devetojanuarskog bratstva i jedinstva s HDZ-om, nije pojavio ni trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Stoga i uskršnji prijem je još jednom poslao jasnu poruku da je ključna borba koja se danas vodi u Bosni i Hercegovini borba između vrijednosti multikulturalizma, vjerske tolerancije i suživota s jedne, te vrijednosti 9. januara s druge strane, koje danas zajedničkim snagama utjelovljuju Dodik i Čović.

SB