ŠIROKI BRIJEG – Prošlo je šest mjeseci od misterije iz šume u mjestu Dubrava, Široki Brijeg, gdje se u jednoj kućici održavala rođendanska proslava koja je prekinuta nešto iza ponoći nakon što je učenik Mile Soldo pronađen u lokvi krvi od zadobivenih tjelesnih ozljeda, od zasad nepoznate “situacije”.

Puno je tu bilo priča o mogućem nastanku ozljeđivanja, tako da su u igri bili nogometni gol, zidić, šake itd. itd. Misterij koji do dan danas nije istražen, a po svemu sudeći istraga će trajati još neko vrijeme zahvaljujući nestručnom obavljanju posla pojedinaca iz PU Široki Brijeg, a naravno i drugih institucija koje su vjerojatno očekivale kako će to biti samo jedan od mnogih “slučajeva”, i da će se preko toga tako lako preći, no ovaj “slučaj” je bio “kap koja je prelila čašu” i pokazao svu nakaradnost institucionalnog sustava u Zapadnohercegovačkoj županiji, pa i državi.

Možda bi i bio i ostao da javnost nije reagirala kako je reagirala nakon što je sve dospijelo u medije i na taj način pokazalo i prokazalo sve s čime se suočava običan narod. Istina, bilo je sličnih situacija i prije, a vjerojatno će ih biti još u budućnosti, ali kako bi se takve ili slične stvari suzbile potrebno je da svi zajednički surađujemo na spriječavanju takvih ili sličnih situacija.

Na dnu ovog članka možete vidjeti i kronološki prikaz svega ovoga kroz posljednjih šet mjeseci, a sada vam donosimo najnovije informacije iz Županijskog tužiteljstva u Širokom Brijegu koje je portal SirokiBrijeg.info prikupio kroz zadnjih nekoliko dana od glasnogovornika Josipa Aničića, koji nam je izašao u susret i kazao što se sve odradilo kroz ovih šest mjeseci od tog “krvavog rođendana”.

josipaničić4417

“Županijsko tužiteljstvo ŽZH zajedno s timom za provođenje istražnih radnji MUP-a ŽZH, prikuplja dokaze u cilju utvrđivanja odlučnih, kao i svih drugih činjenica, pa je u tom pravcu saslušano 89 svjedoka. Od tog broja 35 svjedoka je saslušano u Tužiteljstvu, s tim da su neke osobe saslušavane više puta. Pored saslušanih svjedoka prikupljeni su i mnogobrojni materijalni dokazi, iz SKB Mostar izuzeta je sva medicinska dokumentacija o liječenju Mile Solde, na osnovu koje je izvršeno medicinsko vještačenje, s lica mjesta izuzeta su tri uzorka zemlje, dio betonskog armiranog zida, kao i odjeća koju je Mile Soldo ima na sebi prilikom zadobivanja tjelesnih ozljeda na rođendanskoj zabavi, s kojih uzoraka su izdvojeni tragovi, te je izvršeno biološko i DNA vještačenje, izuzet je 61 mobilni uređaj i isto toliko SIM kartica koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, te su isti poslani na vještačenje u Sarajevo” – kazao nam je glasnogovornik Županijskog tužiteljstvo Josip Aničić.

Misterija s oduzetim mobitelima sudionika događaja

Kao što je već navedeno, dio mobilnih uređaja poslanih na vještačenje, izvještačen je i kao rezultati vještačenja dostavljeni su Timu MUP-a ŽZH za postupanje po ovom predmetu, koji će zajedno sa Županijskim tužiteljstvom izvršiti analizu dostavljenih podataka u cilju utvrđivanja činjenica vezanih za predmetni događaj. Još je dobar dio mobitela na vještačenje u Sarajevo, a s obzirom da je riječ o složenijem vještačenju, koje ovisi od mnogo faktora (količini podataka, modelu mobilnog uređaja, zaštićenosti itd…), jasno je da je potreban duži vremenski period kako bi se ovo vještačenje u potpunosti provelo, međutim, potrebno je istaći da je dio mobilnih uređaja poslanih na vještačenje, izvještačen i da se nastavlja vještačenje i ostalih mobilnih uređaja, koji će uz izvrsnu suradnju sa FUP-om Sarajevo, biti izvještačeni u najkraćem mogućem roku. Isto tako pribavljeni su i ispisi odlaznih i dolaznih poziva, kao i drugi materijalni dokazi.

Nadalje, kako nam je Aničić kazao, Županijsko tužiteljstvo je dana 11.11.2016. godine zaprimilo Izvješće o postupanju PU Široki Brijeg, vezano za nastanak ozljeda kod Mile Solde iz Širokog Brijega, koji je dana 8./9.10.2016. godine u mjestu Dubrava, Široki Brijeg, na rođendanskoj proslavi zadobio tjelesne ozljede, a vezano za naše pitanje što se čekalo do 11.11.2016. godine da se podnese izvješće, ako je tužitelj izašao na mjesto događaja, te da li je PU Široki Brijeg „zakazala“ u ovom predmetu, jazao nam je kako su u navedenom periodu policijski službenici PU Široki Brijeg, prikuplji materijalne dokaze, obavljali informativne razgovore i saslušali više od 20 svjedoka, a da je bilo propusta u poduzimanju pojedinih radnji javnost je već ranije obaviještena, o čemu se i MUP ŽZH službeno očitovao kroz priopćenje za javnost objavljeno na njihovoj službenoj stranici dana 26.1.2017. godine, a tužitelj nije izašao na mjesto događaja, jer je o istom obaviješten tek nakon što je očevid bio izvršen!

Misterij o Džemperu

Što se tiče džempera, i što se dogodilo sa istim, te da li je osoba koja je vratila sporni džemper dala objašnjenje zašto ga je čuvala skoro mjesec dana i nakon toga opranog vratila obitelji, ta ista osoba je ispitana na sve okolnosti vezane za postupanje sa istim džemperom, ali o sadržaju njezinog iskaza, kao i o sadržaju iskaza drugih svjedoka, odnosno sadržaju materijalnih dokaza (rezultata vještačenja, dokumentacije, itd.) u ovom trenutku nije nam mogao davati bilo kakve informacije, jer još uvijek traju istražne radnje i prikupljaju se svi mogući dokazi, a sve s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja, utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja konačne tužiteljske odluke.

csisirokibrijeg1122016

Ispitani djelatnici PU Široki Brijeg

Na naš upit vezano da li su ispitani djelatnici PU Široki Brijeg u vezi ovog slučaja pod prisegom da će govoriti istinu, s obzirom da je jedan policijski službenik PU Široki Brijeg, po navodima obitelji rekao da ozljede kod Mile Solde nisu mogle nastati od pada gola, te da li je obitelj dala ove informacije tužiteljstvu i rekla o kome se radi, kazao nam je da obitelj nije dala ime i prezime policijskog službenika koji je navodno to rekao, već su opisali osobu koja im je to rekla, a kako Županijsko tužiteljstvo ŽZH ne želi ništa prepustiti slučaju, odlučilo je da pozva i sasluša svakog policijskog službenika PU Široki Brijeg, koji je bio na dužnosti te večeri 8./9.10.2016. godine, te tog jutra 9.10.2016. godine, pa je tako u ovom trenutku saslušana velika većina policijskih službenika PU Široki Brijeg, a u tijeku je i saslušanje preostalih policijskih službenika.

Podsjetimo kako je Županijsko tužiteljstvo ŽZH dana 11.11.2016. godine zaprimilo Izvješće o postupanju Policijske uprave Široki Brijeg vezano za nastanak ozljeda kod tada maloljetnog Mile Solde iz Širokog Brijega, u prilogu kojeg su se nalazili prikupljeni dokazi vezani za navedeni događaj od dana 8./9.10.2016. godine.

Nadalje, iz tužiteljstva ŽZH kategorički negirju sve zlonamjerne i neprihvatljive informacije, medijske natpise, komentare, koji su izneseni s ciljem narušavanja ugleda kao i gubitka povjerenja javnosti u rad Županijskog tužiteljstva i u funkcioniranje državnih institucija, odnosno pravne države uopće. Ali s obzorom na sve što se dešavalo to javnosti treba pojasniti kako da imaju povjerenje, kada ovo nije jedini slučaj, jer ima još sličnih njemu, ali eto to ćemo ostaviti javnosti da presuđuje sama koliko može imati povjerenja u njihov dosadašnji rad, dok se mi iskreno nadamo, kako će svoj posao obavljati bolje, pravednije i kvalitetnije na dobrobit svih, a ne pojedinaca.

Bitno je naglasiti da će Županijsko tužiteljstvo nastaviti rad po ovom predmetu, kako u pravcu saslušanja svjedoka, tako i u pravcu prikupljanja materijalnih dokaza, konačna odluka neće biti donesena sve dok se ne otkloni i najmanja sumnja u postojanje ili nepostojanje neke činjenice odnosno dok se ne utvrdi pravo činjenično stanje. Svaka osoba koja bi mogla imati saznanja o ovom događaju bit će saslušana, sve moguće istražne radnje će se poduzeti i prikupit će se svi mogući materijalni dokazi.

Također, ovom prilikom pozivaju sve osobe koje imaju bilo kakva saznanja o ovom događaju da dođu u prostorije Županijskog tužiteljstva ŽZH i kažu sve ono što im je poznato u vezi nastanka ozljeda kod Mile Solde.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info

KRONOLOGIJA DOGAĐAJA:

3.11.2016.

Tko ili što stoji iza teškog fizičkog ozljeđivanja maloljetnog Širokobriježanina na rođendanskoj proslavi?

3.11.2016.

OGLASIO SE I MUP ŽZH: Predmet je još uvijek u radu!?

9.11.2016.

CSI ŠIROKI BRIJEG: Vidovnjaci rade na slučaju brutalno pretučenog 17-godišnjeg Širokobriježanina

14.11.2016.
Otvoreno pismo majke pretučenog dječaka iz Širokog Brijega

15.11.2016.

Policija i tužiteljstvo tvrde kako dječak iz Širokog Brijega još službeno nije pretučen

16.11.2016.

VIDEO INTERVJU: Sarafin i Ana Soldo – Želimo znati istinu jer dosta je više šutnje!

18.11.2016.

Nakon “omerte” oglasili se iz Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega

20.11.2016.

Zapališ baklju policija se diže, a za zlatnu mladež istina se briše

21.11.2016.

UZB: Nećemo odustati od traženja istine za obitelj Soldo!

23.11.2016.

VIDEO: U emisiji “Pod povećalom” razotkriveni brojni propusti policije u slučaju premlaćivanja Mile Solde

24.11.2016.

VIDEO: Provjereno i portal SirokiBrijeg.info dva zanimljiva dana proveli istraživajući premlaćivanja Mile Solde

24.11.2016.

NAJAVA: Prosvjed u znak potpore obitelji Soldo, koji ujedno označava i borbu protiv svakog oblika nasilja

25.11.2016.

PROSVJEDI: Zatražena ostavka Pere Kožula i odgovornog županijskoga tužitelja Tužiteljstva ŽZH

28.11.2016.

Pedeset dana širokobriješke šutnje – čemu toliki strah, pa nismo u Sjevernoj Koreji?

1.12.2016.

CSI Široki Brijeg: 3 sata nakon sastanka sa tužiteljicom u slučaju “Soldo”, Marušić pozvan od policije na saslušalje

2.12.2016.

Udruga Specijalne policije HR H-B brani kolege policajce, daje potporu obitelji Soldo, osuđuje špekulacije!

4.12.2017.

Odgovor “Interesne skupine” udruzi Specijalne policije HR H-B

8.12.2016.

I nakon 2 mjeseca svjedoci šute kao zaliveni, ulica bruji, kolege prozivaju Crkvu, policija izgubljena u vremenu i prostoru!

12.12.2016.

Katastrofalna istraga policije i tužiteljstva oko slučaja Soldo

12.12.2016.

Načelnik PU Široki Brijeg, Pero Kožul će uskoro biti smjenjen!

27.12.2016.

Ravnatelj Uprave policije ZHŽ potvdio mnogo propusta u slučaju “Soldo”, sudionicima izuzeti mobilni telefoni…

29.12.2017.

fra Mario Knezović : ‘Dok ne dođe do istine, glava svakog Širokobriježanina je pljunuta’

9.1.2017.

Prošla su tri mjeseca “otkad su golovi počeli padati”, a istražitelji navodno i dalje intenzivno rade da otkriju kako!

25.1.2017.

VIDEO: Razotkrivena neka od imena sudionika “krvavog” rođendana!

27.1.2017.

MUP ŽZH: NE postoje osnovi za sumnju da je nad Milom Soldom počinjeno kazneno djelo

27.1.2017.

Narode uzmi zakon u svoje ruke!

28.1.2017.

Noć živih stativa

2.2.2017.

Nijedna sila nije toliko jaka da je narod ne bi mogao zaustaviti i neutralizirati. Pa bila to i sila “letećih stativa”

3.2.2017.

VIDEO: Komesar MUP-a ŽZH-a Milan Galić u Dnevniku Naše TV potvrdio propuste u istrazi “slučaja Soldo”

28.2.2017.

Ode Perica – Smijenjen načelnik PU Široki Brijeg Pero Kožul

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info