SLUČAJ RESPIRATORI: Fadil se prepao podizanja optužnice i angažirali mu jodnog od uglednog međunarodnog vještaka

Obrana Fadila Novalića angažirala je međunarodnog vještaka iz oblasti pranja novca i korupcije, nakon što su se u javnosti pojavile informacije o podizanju optužnice u slučaju „Respiratori“.

Informaciju je za Oslobođenje potvrdila odvjetnica premijera Novalića, Vasvija Vidović.

-Točno je da smo angažirali međunarodnog vještaka. U javnosti je stvorena ogromna hajka koja se odrazila i na vještake koji inače rade na tom slučaju, odrazilo se i na Sud BiH. Stvorena je slika o krivnji unaprijed, da je izvršeno krivično djelo. Nismo željeli da bilo tko bude pod utjecajem takve situacije i izvještavanja medija. Angažirali smo neutralnog i vrlo uglednog međunarodnog eksperta, jednog od najugledijih u svijetu iz oblasti pranja novca i korupcije, pojasnila je za Oslobođenje.

Osim “hajke u javnosti”, dodatni povod za angažiranja vještaka je, prema riječima odvjetnice, to što je Tužiteljstvo BiH već dostavilo putem određenih kanala informaciju da će podići optužnicu.

-Ono što je žalosno i što ukazuje na jedno teško stanje u pravosuđu je da je Tužiteljstvo BiH već nekakvim kanalima dostavilo informaciju da će podići optužnicu, što nije dozvoljeno prije nego što se ne analiziraju svi dokazi. Dakle u javnost su već date informacije da je okončana istraga i da ima namjeru podići optužnicu. Pokušavamo se izboriti da taj proces istrage bude fer i pravedan, kazala je Vidovićeva.

Tko je angažirani vještak i šta je otkrio?

Ime vještaka za sada nije poznato, niti ga još uvijek imaju namjeru otkrivati. Osim da je riječ o “njemačkom stručnjaku koji je vještačio po cijelom svijetu najsloženije predmete”, o njemu se više ništa ne zna, ali se doznaje kakve dokaze je prikupio.

Angažirani vještak je na poslovima iz oblasti pranja novca i korupcije radio za njemačku obavještajnu službu, za Zurich Insurence Group, za Deloitte u Njemačkoj i Švicarskoj, za Pricewaterhouse Coopera, te za KPMG (šef poslovno-obavještajnog odjela u predmetima međunarodnih istraga i interne revizije) – Nalaz vještaka ukazuje na potpuno drugačije činjenično stanje od onog koje je tužitelj iznio na ročištu za pritvor, iznoseći navode o osnovu sumnje. Njegovo detaljno vještačenje smo dostavili Tužiteljstvu sa ciljem da imaju u vidu jedan stručan nalaz prije donošenja tužiteljske odluke.

Oslobodjenje.ba