POSUŠJE – Istraga u slučaju prepravljanja ocjena učenicima u Gimnaziji Fra Grge Martića u Posušju na kraju školske 2016/2017 godine, formalno još uvijek nije otvorena, potvrđeno je Dnevnom listu u Županijskom tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije.

Podsjećamo, profesori iz Gimnazije su preko odvjetničkog ureda Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac podnijeli kaznene prijave protiv Ante Jukića, v.d. ravnatelja spomenute Gimnazije, Nade Đerek, Županijske prosvjetne inspektorice u Upravi za inspekcijske poslove ZHŽ-a i Ružice Mikulić, ministrice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a zbog kaznenih djela ‘Zlouporaba položaja ili ovlasti’, ‘Nesavjestan rad u službi’ i ‘Krivotvorenje službene isprave’. Kaznena prijava je predana u Tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije, a ista je podnesena u ime 21 profesora.

– Istraga još uvijek formalno nije otvorena, dakle, nije donesena odluka o otvaranju istrage zaduženog tužitelja. Vezano za navedeni događaj postoje dvije kaznene prijave koje se u suštini odnose na isti događaj, jedna je podnesena dana 22. rujna 2017. godine Policijskoj upravi Posušje, protiv Ante Jukića, v.d. ravnatelja Gimnazije fra Grge Martića u Posušju, dok je druga podnesena dana 29. rujna 2017. godine protiv Ante Jukića, Nade Đerek, Županijske prosvjetne inspektorice u Upravi za inspekcijske poslove ŽZH i Ružice Mikulić, Ministrice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH. Kaznene prijave podnesene su zbog kaznenih djela Zlouporaba položaja ili ovlasti, Nesavjestan rad u službi i Krivotvorenja službene isprave. Trenutno se vrše provjere navoda iz kaznene prijave, pa su u tom pravcu prikupljeni određeni materijalni dokazi, dakle, određena dokumentacija, te su u svojstvu svjedoka saslušane neke osobe. Radi boljeg razumijevanja bitno je naglasiti, da iako nije donesena odluka o otvaranju istrage, svi dokazi koji se prikupe do donošenja formalne odluke, mogu služit i služit će kao dokazi u daljnjem tijeku postupku, priopćeno je za Dnevni list iz Tužiteljstva ZHŽ-a.

Kao što je Dnevni list već objavio, riječ je o sramotnim pritiscima na profesore Gimnazije koji su dobili naređenja da na kraju školske 2016/2017. godine ponište negativne i zaključe pozitivne ocjene za nekoliko učenika.

Zadnjeg dana nastave u Gimnaziji fra Grge Martića, 9. lipnja ove godine, iako nastava još nije bila završena te razredna vijeća nisu bila održana na kojima je trebala biti razmatrana točka dnevnog reda – izvješće o uspjehu o učenju na kraju nastavne godine, u školi je izvršen inspekcijski nadzor po žurnom postupku, po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ. Nadzor je izvršila Nada Đerek na zahtjev roditelja zbog sumnje u nezakonitost zaključivanja ocjena.

Žalbe roditelja sasvim su uobičajena praksa u školama, pogotovo na kraju nastavne godine, ali zakonom je propisana procedura žalbenog postupka koja je u ovom slučaju grubo prekršena, i to upravo po naputku ministrice i županijske prosvjetne inspektorice, navode profesori.

– Umjesto da roditelja upute na Razredno i Nastavničko vijeće Gimnazije, kako je predviđeno zakonom, županijska prosvjetna inspektorica svoj je dolazak opravdala žurnošću postupka, iako Zakon o inspekcijama jasno predviđa koje su okolnosti žurnosti, a u ovom ih slučaju nema, poručilo je Nastavničko vijeće škole.

Ipak, inspektorica je inspekcijskim nadzorom obuhvatila sve učenike koji su pali na godinu, te naredila poništavanje negativnih ocjena u roku od 24 sata kod ukupno šest učenika, ne navodeći način izvršenja naređenja.

Dakle, iako Pravilnik predviđa osnivanje povjerenstva i usmeno ispitivanje, inspektorica je naredila, odnosno sugerirala ravnatelju da poništi negativne ocjene i unese pozitivne.

Budući da se radi o neviđeno grubom negiranju zakona i struke, Nastavničko vijeće odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine zatražilo od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza.

Inspektorica je ponovno (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju. U istoj toj Odluci poziva se na Rješenje koje škola nije zaprimila jer je poslano – poštom, ali su ga dobili faksom 14. lipnja 2017. godine.

– Inspektorica se cijelo vrijeme poziva na žurnost, ali Rješenje šalje poštom, a jasno je i zašto: Rješenjem je predviđen pravni lijek, odnosno mogućnost žalbe koja odlaže izvršenje naređenja iz Zapisnika. Cijeli postupak započeo je ‘preskakanjem’, tako se i odvija, a jasno je zašto – inspektorica nas pravnim terminima, naređenjima, odlukama želi prestrašiti i zbuniti te svoju nakanu provesti u djelo, poručeno je s Nastavničkog vijeća.

Ravnatelj je nakanu na kraju proveo u djelo. Preko negativnih ocjena u imenicima, svim učenicima je zaključio pozitivne ocjene. U Matičnoj knjizi je učinio isti postupak – poništio je negativne ocjene i upisao pozitivne. Uz to je prepravio datum izdavanja dokumenta i ostavio potpis razrednika.

Školska administratorica je ispisala nove svjedodžbe, a v.d. ravnatelja je pozvao razrednice da potpišu svjedodžbe što su oni odbili uraditi.

Na kraju je svjedodžbe potpisao v.d. ravnatelja i to na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika. Ostaje za vidjeti hoće li Tužiteljstvo provesti do kraja istragu i utvrditi ima li elemenata za podizanje optužnice protiv prijavljenih osoba ili će sve ostati na medijskom prepucavanju.

Dnevni List