U nastavku suđenja za zloupotrebu položaja pred Županijskim sudom u Tuzli, optuženi Jerko Ivanković-Lijanović je svjedočeći u svoju korist negirao da je uzimao novac od poticaja poljoprivrednicima.

Ivanković-Lijanović je kazao da nakon što je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH dao uposlenicima dokumente i kazao im da se u njima nalazi politika koalicijskih stranaka koju treba provoditi, a koja je bila zakonita.

Na pitanje je li uzimao 50 posto poticaja od poljoprivrednika, Ivanković-Lijanović je odgovorio da nije.

”To je notorna laž”, kazao je on i dodao da je na jedan poziv stiglo više od 1.000 prijava za poticaje, te da su se zahtjevi obrađivali sustavom slučajnog uzorka.

Svoj angažman u poljoprivredi je, kako je kazao, posvetio pokušaju da se zaustavi ”neslavni trend u vanjsko-trgovinskoj razmjeni naše zemlje”. Dodao je da su poljoprivrednici bili u nezavidnom položaju prilikom odobravanja novčane podrške za izvoz proizvoda.

”To je isto kada mene neko stavi u ring sa Tysonom i kaže: ‘Jerko, sredi ga”’, objasnio je on.

Ivanković-Lijanović optužen je sa Suadom Čamdžićem, Mersedom Šerifovićem i Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Ivanković-Lijanović je govorio o imenovanju nekoliko svojih savjetnika, među kojima je i Stipe Šakić, ističući da mu je bilo važno da su savjetnici iz struke i da imaju iskustva.

Na upit je li postojao kriterij odanosti prilikom izbora savjetnika, on je naveo da odanost nije bila važna, nego da je važno da savjetnici budu na usluzi korisnicima.

Ivanković-Lijanović je govorio i o svom poznanstvu sa optuženim Mersedom Šerifovićem, zastupnikom u Skupštini Tuzlanske županije, navodeći da je Šerifović bio nezadovoljan sudjelovanjem stranke Radom za boljitak u federalnoj vlasti.

Nakon što je formirana nova parlamentarna većina, kako je rekao Ivanković-Lijanović, istaknuo je da je od njegove stranke traženo da napusti vlast. Tada su, tvrdi, krenule opstrukcije u njegovom radu.

On je govorio i o anonimnoj prijavi koja je tada stigla protiv njega, tadašnjeg federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra financija Ante Krajine.

”Sve je urađeno kako bi se ja diskreditirao i kako bi me smijenili. Pred Parlamentom sam objasnio cijeli slučaj. Predložio sam zaključak da se svi dokumenti dostave tužiteljskim organima i da se provjeri. Zaključak nije usvojen”, ispričao je Ivanković-Lijanović.

Njegovo svjedočenje će biti nastavljeno 19. svibnja.

Detektor.ba