SLUČAJ LIJANOVIĆ & CO.: Kako je propalo otvaranje brokerske kuće?

U nastavku suđenja za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, svjedok Tužiteljstva BiH je ispričao da je potpisao ugovor o zajmu s optuženim Miroslavom Čolakom ali je dobijeni novac vratio jer je izostala realizacija njegove namjene.

Svjedok Anto Karatović je ispričao da ga je sa Čolakom upoznao Damir Leko, koji je predložio otvaranje brokerske kuće. Za takvo što, prema iskazu svjedoka, trebalo je oko pola milijuna KM, koje on nije imao. “Leko mi je rekao da ima čovjeka s kojim se treba dogovoriti. Poslije smo zaključili ugovor o pozajmici kod notarke u Širokom Birjegu i Čolak je posudio 300.000 KM“, naveo je svjedok.

Tužitelj Ismet Šuškić je upitao svjedoka radi li se o pozajmici od 300.000 ili većem iznosu, ali se Karatović nije mogao sjetiti. Kasnije mu je predočen ugovor o pozajmici u iznosu od 400.000 KM, te je svjedok potvrdio da je on potpisan kao zajmoprimac. Svjedok je naveo da su kasnije otišli u neki restoran, a bilo je i vlasnika firmi koji su dali mjenice kao jamstvo. Novac je isplaćen u gotovoni te je kod svjedoka bio dva mjeseca, nakon čega ga je vratio, jer je, kako pojašnjava, Leko bio stalno na putovanjima i obvezama pa do realizacije kupovine brokerske kuće nije ni došlo. „Novac sam odnio u Veliku Glavicu u mesnu industriju i dobio sam natrag mjenice koje su bile jamstvo. Čolak mi je potpisao da je novac vraćen. Dogovoreno je ranije da kamate otpadaju“, kazao je svjedok, koji je potvrdio da je optuženom Jerku Ivankoviću-Lijanoviću posudio 200.000 KM jer mu je hitno trebao novac, pa je zaključen kod notara ugovor o zajmu. Potvrdio je i da je taj novac vraćen.

Drugi svjedok Josip Kvesić je ispričao da je s preminulim Stipom Ivankovićem potpisao ugovor o zajmu, ali da sadržaj nije čitao. “Kod notara nije bio prisutan nitko od Lijanovića s kojima se ne poznajem“, ustvrdio je ovaj svjedok.

Na to je tužitelj predočio ugovor o pozajmici 100.000 KM i podsjetio svjedoka da je u istrazi, među ostalim, izjavio da je zajam dobio od Slave Ivankovića-Lijanovića. Svjedok je rekao da prilikom zaključivanja ugovora od Lijanovića nije bio nitko te da je mislio da je potpisao sa Stipom, jer mu je tako rekao otac. „Taj novac nikad nisam dobio. Ocu sam u par navrata govorio da želim raskinuti ugovor, ali mi je odgovarao da će sve biti u redu. Prije par dana je ugovor raskinut, a kao nasljednica Stipe se potpisala njegova supruga“ rekao je svjedok.

Svjedokinje Nada Šušak i Mira Zeljko su potvrdile da su kao knjgovođe radile, najprije u firmi „Lijanovići“, gdje su dobile otkaz, a nedugo zatim su dobile posao u firmi „MI-MO“. Radile su potom i u „Farmeru“, a na kraju u knjigovodstvenom servisu „Kora-fin“, gdje im je šef bio optuženi Galić. One su navele da im nitko nije govorio unaprijed da će jedna firma prestati s radom, ali da su prihvatale pozive da pređu u drugu firmu.

Dnevni list