Da prevaranti postaju sve snalažljiviji na području BiH, te da se u svojem naumu koriste sve moguće fore kako bi se domogli brze love, to svi znamo. Džeparoši i trgovci raznim stvarima više nisu u modi. Sada su sve više popularnije internet prevare u kojima su mnogi vidjeli odličan način brze zarade loveći u mutnome na socijalu.

“Preko jedne facebook stranice stupila sam u kontakt sa osobom koja je molila za pomoć u financijskom smislu – tražiti novac za hranu, lijekove i tako dalje, govoreći kako je jako siromašna i kako joj je pomoć prijeko potrebna. Odlučila sam pomoći joj u nabavci kućnih potrepština i prijeko potrebnih lijekova za bolest koju ima i koju je konstantno spominjala te neke lijekove naglasivši kako nisu jeftini” – govori nam sugovornica portala SirokiBrijeg.info (podaci poznati uredništvu), koja je jedna od mnogih koji su nasijeli na prevaru, ali na sreću na vrijeme je shvatila o čemu se ovdje radi i odlučila javnost upozoriti na takvu vrstu prevara, te nam je nadalje kazala što se počelo dešavati kada je i zašto posumnjala u sve to.

“Na početku našeg kontakta, zvala sam svoje prijatelje kako bi se uključili u akciju i kako bi pripomogli ovoj osobi. Mnogi su se odazvali i počelo je prikupljanje kućnih potrepština, hrane…. U međuvremenu se javlja u još jednoj facebook grupi – novi facebook profil, drugim imenom, ali istim molitvenim riječima kao osobe s kojom sam već bila u kontaktu. Odlučim napraviti lažni facebook profil i javljam joj se, te nudim pomoć. Odgovore dobivam iste kao od prve osobe, pravim se “manita” i nastavljam dopisivanje i s jednom i drugom, naravno, s različitih profila” – prepričava nam sugovornica.

Na naš upit da li ju je pitala ako je tako siromašna, kako koristi internet i kako račune plaća, sugovornica nam je odgovorila da je to bilo jedno od prvih pitanja prema njoj upućeno, na što bi ona odgovorila da “krade” signal iz obližnjeg kafića, ali ima neki stariji mobitel koji može na internet i facebook. S obzirom kako više takvi mobiteli uopće nisu skupi taj njen odgovor je prihvatila, te je dopisivanje nastavila kako bi se uvjerila treba li joj doista ta pomoć ili je nešto drugo posrijedi?

“Pitam ju kako mogu dostaviti hranu i ostale stvari što smo prikupili, odgovor je bio neočekivan. Kazala mi je da ju nazovem kada dođem u Zenicu kako ćemo se negdje naći i ona će doći po to ili ako ona neće moći, da će njen muž doći. Tu već nastaju sumnje jer kroz razgovore sa ta dva profila gdje u jednom govori kako nema “nikoga” i da je siromašna i bolesna pa ju nitko ne želi, u drugom spominje kako ima muža. Ali adresa, ime i podaci za pomoć su isti. Od kada sam rekla da imamo prikupljeno nešto stvari i kako bi prema njoj krenuli to dostaviti, mijenja priču i pokušava me nagovoriti kako je najbolje da joj uplatimo novac preko žiro raučuna jer se vaga svaka poslana roba i to skupo dođe, a da će ona sve što kupi za taj novac, pokazati nam preko svog facebook profila” – pojašnjava nam sugovornica što je ovoj osobi izgleda cilj.

Kroz razgovor smo doznali da je stupila u kontakt s još nekim članovima navedenih “grupa” koje su već ranije “nasijeli” na njenu prevaru i nakon što bi uplatili određenu financijsku pomoć ona bi ih blokirala ili ugasila svoj facebook profil i pravila novi, te nastavila dalje tražeći nove žrtve i financijere.

Naravno, dala nam je i podatke koje ova osoba svakome dostavlja i na koji način joj mogu pripomoći, pa ovim putem vam i mi skrećemo pozornost na njih i da pripazite jer se služi sa puno profila. Predstavlja se pod imenima SILVIJA LUČIĆ, LOLAA MARIĆ, SREĆA LUU LUU, SILVA LUU….. Ima ih još mnogo koje je i blokirala. Njezini podaci koje daje kako bi se pomoć dostavila su:

SILVIJA LUČIĆ,
72000 ZENICA, ZAHALJE 8,
broj z.r. 1613000046769090

Naša sugovornica nam je kazala kako je bila u PU Široki Brijeg i sve te podatke i informacije o dotičnoj “prevarantici” prijavila. Oni su uredno zaprimili prijavu, te joj kazali kako sve više ima takvih prevara i da se pazi ubuduće te ako može da i svoje prijatelje informira kako kojim slučajem netko ne bi nasjeo na takve i slične prevare, a kako će kolegama iz Zenice uputiti zahtjev da se osoba i ovaj slučaj istraže.

Kako nadalje doznajemo ta osoba i dalje vreba nove žrtve od kojih će izvući novac. Pa stoga vam preporučujemo da ne nasjedate tako olako na ovakve vrste pomaganja, koliko god osjećajni i humani bili.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info