Široki Brijeg odao počast jednoj od najvećih i najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za nezavisnost

Na pročelju Kluba branitelja Grada Širokog, povodom 29. godišnjice stradavanja heroja Grada Vukovara Blage Zadre podsjetnik na ovog branitelja koji je simbol i jedan je od najvećih junaka Domovinskoga rata u Hrvatskoj.

Odbor za branitelja Grada Širokog Brijega na taj način je iskazao poštovanje i uputio poruku kako se “Heroji nikada ne zaboravljaju”!

Blago Zado je rođen 31. ožujka 1944., u mjestu Ledinac kod Gruda, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borova Naselja. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana “Groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera. Bio je hrabar i odlučan, zapovjednik koji je u borbu kretao prvi, no iz jedne se nije vratio. Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je junački vodio svoje suborce u akciju.

Pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto ’98. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju.

Zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao još za vrijeme bitke za Vukovar, po završetku Domovinskog rata postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za nezavisnost. Po njemu je imenovana i jedna ulica u Grudama, Splitu i Zagrebu. U rodnom mjestu mu je podignut i spomenik.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info